Aranyló nedű.

5000 éves sörfőzde maradványaira bukkantak a régészek Egyiptomban. Az üzem valamikor többezer liter aranyló nedűvel látta el a királyi szertartásokra érkezőket. Az Abüdosz ősi városában előkerült leletet a világ legnagyobb sörfőzdéjének vélik.

A sörfőzde nyolc nagy helyiségből állt, mindegyik 20 méter hosszú volt és 40 agyagedényt rejtett, amelyek dekoratív tartályokban, két sorba rendezve várakoztak. Ezekben az edényekben melegítették a gabonát és a vizet. A kutatók szerint a főzde működése vélhetően Narmer fáraó idejére tehető, akit az egyesített Felső- és Alsó-Egyiptom első királyaként tartanak számon.

Fotó: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

A sörfőzde a szakemberek szerint azért épült ide, hogy ellássa azokat az uralkodói szertartásokat nedűvel, amelyek a temetkezési helyiségekben zajlottak. Abüdoszban a fénykorában templomok és síremlékek sokasága volt megtalálható.

Fotó: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

A most felfedezett sörfőzde kiemelkedően fontos kulturális emlék. A szakértők szerint valamikor 20 ezer liter sör előállítására volt képes ez a manufaktúra. A folyékony kenyér különféle rituálék során történő felhasználására már több bizonyítékot is találtak a régészek.

Fotó: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Forrás: www.goodnewsnetwork.org