Ne görcsölj rá!

‘Igyál vizet’, ‘kérj meg valakit, hogy ijesszen meg’, ‘tartsd vissza a lélegzetedet’, ‘ugrálj féllábon’: a jó tanácsoknak se szeri, se száma, ha valaki csuklani kezd. Tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű, a makacs csuklást szinte semmi sem tudja megállítani, kellemetlen és bosszantó jelenség.

Szerencsére azonban már létezik egy eszköz, amely tudományos alapokon szünteti meg az idegesítő „rángatózást” az esetek legalább 90%-ában. A HiccAway névre keresztelt szívószál úgy néz ki, mint egy egyszerű, L alakú műanyagdarab.

Csuklásnál a rekeszizmaink és a bordaközi izmaink hirtelen összehúzódnak, a gyors levegőbevitel pedig azt eredményezi, hogy a gégefedő lezárul. A HiccAway segítségével kortyolt víz képes azonnal megszüntetni ezt az ártalmatlan jelenséget. A különleges szívószál egyik végén szájrészt találunk, a másikon pedig egy kis lyuk formájában állítható sapkát, nyomásszeleppel. Az eszközt mintegy szívószálként használva vizet veszünk fel, és miközben szívunk, más tevékenységre késztetjük azokat az idegeket és izmokat, amelyek egyébként a csuklással foglalatoskodnának.

Dr. Ali Seifi, a Texasi Egyetem neurológusa azután állt elő a HiccAway dizájnjával, miután a fiát meglátta egy Mc Flurry fagylalt kanalával. A kutató azt állítja, hogy ebből a kanálkából mi is készíthetünk hasonló eszközt, ha a tetején lévő lyuk nagy részét lezárjuk, hogy a szívónyomást növeljük.

A kis eszköz azonnal segít, a hatás pedig órákig tart. A HiccAway működésének alapja az, hogy az agyunkat arra készteti, hogy “elfelejtse” folytatni a rekeszizom görcsöltetését.

A találmány hatékonyságát bizonyítandó Seifi 249 önkéntes részvételével végzett vizsgálatokat. A páciensek olyan személyek voltak, akik állításuk szerint legalább havonta egyszer csuklással küzdenek. A kis készülék az esetek 92%-ában megszüntette a csuklást.

Forrás: odditycentral.com