Alacsony kőfalak, amerre csak a szem ellát.

Madártávlatból mintha sok-sok mozaikdarabkából állna a táj az Aran-szigeteken, amely egy három szigetből álló szigetcsoport Írország nyugati partjainál, a Galway-öbölben. A nem mindennapi látvány a szélfogó kőfalaknak köszönhető.

A szigetcsoportot alkotó három sziget (Inishmore, Inishmaan és Inisheer) 90 méter magas sziklaszirtjei fontos szerepet játszanak a Galway-öbölnek az Atlanti-óceán felől érkező áramlásoktól és széllökésektől történő megvédésében. A legnagyobb sziget, Inishmore egyben a legnépesebb is, mintegy 800 fő lakja. A helyiek évszázadok óta fáradhatatlanul munkálkodnak azon, hogy a szigetek talaját termékennyé tegyék: a sziklás talajra homok és alga keverékét terítik szét, hogy az így keletkező vékony humuszrétegen gazdálkodni tudjanak. Többek között különböző virágok és ritka páfrányfajok meg is élnek rajta.

Hogy földjeiket a szél eróziós hatásától megóvják, az itt élők kerítés gyanánt összesen mintegy 11 265 km hosszú, alacsony szélfogó kőfalat építettek. Ennek köszönhetően repülőről nézve olyan a táj, mintha mint egy hatalmas kirakós játék lenne.

Az Aran-szigeteken élők főként halászattal, mezőgazdasággal, illetve állattenyésztéssel foglalkoznak. Fontos bevételi forrást jelent továbbá a turizmus: az utóbbi időben egyre többen keresik fel az Atlanti-óceán partján található vaskori erődítményeket, köztük a Dún Aengust, valamint a korai ír kereszténység emlékeit őrző kolostorok és templomok romjait.