Új funkcióval a közösség szolgálatában.

Aki valaha járt Nagy-Britanniában, pontosan tudja, hogy lépten-nyomon bele lehet botlani az ikonikus, piros telefonfülkékbe. A fülkék már az 1920-as évek óta a brit kultúra szimbólumainak számítanak.

Sajnos az elmúlt években elkezdtek eltűnni ezek a jellegzetes tereptárgyak, a mobilok világában nyilvánvalóan nem sokan használnak már vonalas telefont. Azonban a helyiek és a British Telecom távközlési vállalat erőfeszítéseinek hála, a fülkék több helyen megmaradnak, némileg átalakulva szolgálják tovább a közösséget. Több száz ilyen fülkét alakították például át minikönyvtárrá.

Számos városkának, falunak a telefonfülke többet jelent, mint egyszerű tárgyat: része a közösség életének, identitásának és történelmének.

Hozzátartozik a településképhez, őrzi a régi beszélgetéseket, emlékeket hív elő az ott lakókból. Így hát nem csoda, hogy több helyen harcoltak meg azért, hogy a fülke ma is az utcán állhasson, új funkciót kapva.

Fotó: Si Crit/Flickr
Fotó: thetanjara.blogspot.com
Fotó: David D/Flickr

A British Telecom szerencsére partner volt az értékmegőrzésben, és 2009-ben meghirdette a ’Fogadj örökbe egy fülkét’ nevű programját. A projekt lehetővé tette a helyi közösségeknek, hogy jelképes £1-ért adoptálják a telefonboxot és valami mássá alakítsák.

Fotó: thickcreamydischarge.blogspot.com
Fotó: timirving.blogspot.com

A készülékeket eltávolították, de a fülke ott maradt és új szerepet kapott. 2009 óta 1500 ilyen tereptárgy alakult át miniatűr galériává, teázóvá, fűszeressé vagy könyvtárrá. Utóbbi funkció lett a legnépszerűbb. Akad olyan fülke, amelyben egy önkéntes szervezet még defibrillátort is elhelyezett, így tényleg maximálisan kihasználták a tér adta lehetőségeket.

Fotó: www.northstarnerd.org
Fotó: Stephen Bear/Flickr
Fotó: thickcreamydischarge.blogspot.com
Fotó: thickcreamydischarge.blogspot.com

A kis könyvtárak többségét nem zárják. Bárki odamehet, kölcsönözhet egy könyvet vagy egy DVD-t, amennyiben tesz be helyette egy másikat – így lesz mindig tele olvasni- és néznivalóval. A benne található könyvekből és magazinokból a kezdőkészletet pedig a település lakói adják össze.

Forrás: www.amusingplanet.com