A hűtőből a növények közé.

A legtöbb hobbikertész valószínűleg nem gondolt még arra, hogy a tejet nem csak a reggeli kávéba, de a kiskertbe is öntheti, pedig a kutatók már régóta vizsgálják ez irányú hatásait. Összegyűjtöttük, hogy mi mindenre lehet használható a fehér folyadék!

1. Fertőtlenítőszerként

A Michigani Állami Egyetem jelentése szerint a tej alternatív fertőtlenítő folyadékként alkalmazható a kerti szerszámok esetében, megelőzvén a vírusok manuális átvitelét. Ahelyett, hogy toxikus folyadékba áztatnánk az ollót, metszőollót, inkább egy kis tejben fürdőztessük őket. A tej állítólag több paradicsombetegség kórokozójának átvitelét is megakadályozza, így például a dohánymozakvírusét. Ráadásul a tejben áztatott szerszámok nem rozsdásodnak olyan gyorsan.

2. Gombaölőként

Rozsda, rothadás, lisztharmat: a tej számos gombabetegséggel szemben felveszi a harcot. Higított oldatát a növények levelére permetezve csökken a fogékonyságuk bizonyos gombabetegségekkel szemben. A tej jó adalékanyag akkor is, ha növényvédőszerrel permetezünk – segíti annak megtapadását a leveleken az erősebb szeles, esős időben is.

3. Házi növényvédőszerként

A rózsa diplokarponos levélfoltossága meleg, nedves körülmények között tarol. A hígított tejjel történő permetezés segít megelőzni a betegség kialakulását! A benne található laktoferrin nevű anyag ugyanis baktericid és fungicid hatással bír. A szakember szerint 1 rész tejet 2 rész vízzel kell elkeverni, majd az oldatot hetente egyszer a rózsák levelére permetezni.

4. Talajjavítóként

A Vermonti Egyetem kutatásai szerint azok a legelők, amelyeket tejjel kezeltek, egészségesebb növekedést biztosítottak a növények számára, és még akkor is mentesek voltak a fertőzésektől, amikor a kórokozók és kártevők jelen voltak. Ráadásul a tejjel kezelt föld több vizet és levegőt volt képes megkötni.

5. Trágyaként

Mivel a tej remek kalciumforrás, időnként „megetethetjük” vele a növényeinket. A paradicsom, paprika és más, rothadásra hajlamos zöldségek részére például igen ajánlott. Ajánlatos felében vízzel hígítani és úgy locsolni a növény töve köré, esetleg a levelekre juttatni.

6. Csúcsrothadás kezelésére

A paradicsomféléknél előforduló csúcsrothadást a kalciumhiány okozza. Megjelenése több tényezőtől függhet, de ha maga a kalcium hiánya okozza, akkor bevethetjük a tejet, ugyan szakértők egy rész kételkedik a hatékonyságában.

7. Rovarok gyérítésére

A nem kemény kitinpáncélos kártevők (pl. levéltetvek) ellen is felléphetünk egy kis tejjel. Az indiai Punjab Egyetem kutatói kimutatták, hogy a levéltetvek, tripszek, takácsatkák esetében a tej min. 50%-os vagy töményebb oldata károsító hatású.

Forrás és képek: balconygardenweb.com