Madarak és halak örömére.

Már eddig is láttunk néhány remek példát a hulladék újrahasznosítására, de a legújabb ötlet még ezeken is túltesz: Rotterdamban megnyílt az első Újrahasznosított Úszó Park. A futurisztikus terület a város kikötőjében lebeg, a Rotterdam székhelyű Újrahasznosított Sziget Alapítvány „gyermeke”.

A rendhagyó külsejű földdarabok nem egyszerűen újrahasznosítják a műanyagot, de vissza is helyezik a város nyüzsgő kikötőjébe. A sziget úgy működik, mint egy zöld partmenti terület: igazi menedék a városi vadak, élőlények számára.

A 140 nm2-es területet összekapcsolódó, hatszögletű darabkák láncolata alkotja, ezek újrahasznosított műanyagból épültek és a kikötő aljzatához vannak rögzítve. Az emelvények különböző magasságúak, és mint önálló virágágyások, különféle növényekkel beültetettek, fészkelőhelyet kínálva többek között a vízimadarak számára.

A zöld téglák a felszín alatti életet táplálják. A darabkák alja olyan, hogy a növényeknek elegendő helyük van növekedni, a halaknak pedig szaporodni. A parkban egy kanális is folyik, itt a mélyebb vízbe való belépés előtt találhatnak menedéket a kisebb halak és madarak.

Elsődleges cél tehát a madarak, halak és a rovarok részére megfelelő életteret biztosítani és az ökológiai egyensúlyt helyreállítani a rotterdami kikötőben.

És ne felejtsük el, hogy két emelvény azt a cél szolgálja, hogy pihenjünk, üldögéljünk rajtuk és figyeljük a kikötő és a víz életét.

A július 4-én átadott park jelenleg Rijnhaven-ben, egy csendesebb kikötőben lebeg. A vízi park Európa egyik legforgalmasabb kikötővárosában, értékes területen helyezkedik el, tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. A parkot prototípusnak szánják, a használat során élesben szeretnék látni, hogy mit lehet rajta változtatni, javítani később.

A sziget azonban még ennél is többet tud: csapdába ejti a vízben lebegő műanyagokat, és nem ereszti azokat. Az így elfogott hulladékból pedig újabb parkok létesülhetnek. Így segít a vizek szennyezettségének csökkentésében is. Aki már valaha látott vízben úszó palackokat, szatyrokat, szandálokat az pontosan tudja, mi mindenből épülhet majd a következő ilyen úszó park.

Forrás: www.mnn.com, képek: The Recycled Island Foundation