Tudtad, hogy a kerted egyik legértékesebb lakója?

A mindenki által ismert süni, hivatalos nevén a keleti sün, nem csak imádnivaló vendége a kertünknek, de igen értékes is. Sokan nem tudják róla, de védett állat, eszmei értéke 25.000 forint. Valószínűleg már mindannyian találkoztunk néhány kisebb vagy nagyobb tüskéssel, főként ha valamilyen vízforrás, netalántán cicatáp található a kertünkben. Érdemes azonban tudnunk, hogy igen gyakran a beteg vagy sebesült állatból válik visszatérő vacsoravendég, amelyik sérült vagy túl gyenge ahhoz, hogy maga vadásszon.

Van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartanunk, ha bajba jutott tüskéssel találkozunk.

1.

A legjobbat akkor tesszük, ha csak akkor avatkozunk közbe, amikor tényleg szükséges, mivel védett állatok, tartásuk hobbiállatként nem megengedett!

2.

Ne adjunk tejet a sünnek!Fotó: https://www.facebook.com/Sunbarat

Ne adj neki tejet! Sokan nem tudják, de a sünik laktózérzékenyek! Elképzelhető, hogy megissza, azonban nem tesz neki jót. Etetésre szoruló süninek a legjobb a kismacskáknak való táp.

3.

Ha láthatóan beteg, vagy nyílt sebű sünnel találkozunk, feltétlenül vonjuk be hozzáértő segítségét! Nem szükséges vagyonokat otthagynunk az állatorvosnál, a legközelebbi állatkert vagy vadaspark biztosan tud segíteni, ha pedig Budapest közelében vagyunk, keressük fel a Sünbarát Alapítványt! Ők befogadják és ápolják a sérült sünöket. Elérhetőségük: http://www.sunbarat.hu/