Követendő példa.

Az Egyesült Államokból érkezett az ötlet: egyre több iskola szervezi át a fenntartási költségeit úgy, hogy megújuló energiaforrásokra vált. Az Arkansas államban működő oktatási intézmények most jó példával járnak elöl, egyszerre ügyelve a környezetvédelemre és a szakképzett tanerő megbecsülésére.

The Batesville-i iskolai körzetben még 2017-ben váltottak napenergiára, aminek eredményeként azóta kimásztak a költségvetési hiányból.

Az energiamegtakarítás miatt még plusz bevételhez is jutottak, a többletet pedig az alulfizetett tanárok jövedelemkiegészítésére fordították.

2017-ben egy energetikai cég végzett felmérést a körzetben az intézmények energiahatékonyságáról és az eredmények azt mutatták, hogy az iskolák jelentős összegeket költenek évente a rezsire. Eközben egy másik problémával is folyamatosan küzdöttek ezek az intézmények, mégpedig azzal, hogy az alacsony fizetés miatt nem tudták a jó tanárokat megtartani.

Végül mindez egy ütős megoldásban forrta ki magát: az iskolák a spórolás jegyében napenergia-paneleket telepítettek, a megtakarítás pedig elegendőnek bizonyult a tanárok fizetéskiegészítésére is. Hab a tortán, hogy eközben a környezetvédelemért is rengeteget tettek, hiszen ez a fajta energia sokkal inkább környezetbarát, fenntartható.

Az áttérő iskolák közössége a napenergia felhasználásával csökkent a költségeken, miközben a károsanyag-kibocsájtást is mérsékli és a költségvetési hiányon is farag. 2019-ben az USA-ban már 5,3 millió tanuló járt olyan iskolába, amelynek energiaszükségletét legalább részben napenergiából fedezték. Jó lenne, ha nemcsak a tengerentúlon terjedne el ez a megoldás!

Forrás: mymodernmet.com