Elképesztő, követendő példa a környezetbarát, fenntartható fejlődésre.

Nincs talaj, nem használnak növényvédő szereket, sem fosszilis tüzelőanyagokat, sem talajvizet. Van viszont forróság és szárazság, hiszen a példamutató farm Ausztrália sivatagos területén fekszik. Hogyan lehetséges ez?

paradicsomtemesztes1

Az Ausztráliában található Sundrop Farm napenergiát használ a tengervíz sótalanításához. Az így kapott vízzel öntözik a növényeket. Az elmúlt 6 évben nemzetközi kutatócsoport tökéletesítette azt a rendszert, amelyben csövek vezetik a vizet, egyenesen az óceánból, hogy azzal locsolják azt a 180 000 paradicsomnövényt, amelyek termőföld helyett kókuszrostokon növekednek.

Az üvegházakból kikerülő, 17 000 tonna évenkénti paradicsomtermés az ausztrál szupermarketekben kerül értékesítésre. Szinte hihetetlen, hogy éppen ebből a forró és száraz régióból kerülnek ki azok a finom, kívánatos zöldségek.

paradicsomtemesztes2

A farm központja, szíve-lelke az a 23 000 tükör, amelyek a napfényt a 115 méter magas fogadótoronyba tükrözik. Az így összegyűlő, koncentrált napfény hatalmas, mintegy 39 megawattnyi teljesítményt képvisel. Ez elegendő az egész üvegház-rendszer ellátásához.

A tengervizet azonban nem kizárólag öntözésre használják a farmon. A forró, perzselő nyarakon ebbe a vízbe áztatott kartonok szegélyezik az üvegházakat, így segítenek az üvegházakban optimális hőmérsékletet tartani, nehogy a növények „megfőjenek”. A tengervíznek kiváló hatása van a levegő sterilizálásra is, így a vegyszerek, növényvédő szerek feleslegessé válnak.

paradicsomtemesztes3

Mindent összevetve a rendszer felépítése és működtetése kb. 200 millió ausztrál dollárba kerül. Ez nem hangzik kevésnek, de hosszútávon jóval kifizetődőbb, mint más hagyományos üvegházak fenntartása. Hiszen a rendszer önfenntartó, költséghatékony.

Ezek a zárt termesztő berendezések nagyon okosan működnek, megújított energiaforrásokat használnak, és elkötelezettek a fenntartható fejlődés mellett. Nem csoda, hogy hasonló projekteket terveznek megvalósítani Portugáliában, az Egyesült Államokban és az arab régióban is, és természetesen az ausztráliai farmok számát is növelnék.

Fotók: Sundrop