Homokkőbe vájva.

Az angliai Beckbury-től nem messze rejtélyes, mesterségesen kialakított barlangokat találunk. A szakértők szerint ezeket a Caynton barlangoknak nevezett lyukakat a 18-19. században vájták, de a népszerű mendemondák a templomos lovagokkal hozzák kapcsolatba őket. A katolikus katonai szervezet a 12. században alakult, eredetileg a veszélyes, Jeruzsálembe vezető úton őrizték a zarándokokat. A középkorban a rend gyors növekedésnek indult és tagjai az egyik leggazdagabb és legnagyobb hatalommal bíró polgárokká váltak a kereszténységben. A 14. században a rend feloszlott, de azóta is számos legenda kering róluk, titokzatosság övezi az üldözésüket és a hirtelen felbomlásukat is.

Noha a barlangok eredete rejtély, valószínűtlen, hogy hétszáz évesek lennének és bármi közük lenne a templomosokhoz. Egy lehetséges magyarázat szerint a lyukak a kőfejtések eredményeként jöttek létre a 19 században, majd a földbirtokosok egyfajta barlanggá, grotto-vá alakították őket. Kívülről inkább csak egy rókalyuknak tűnnek, de belépve különös és egész nagy járatrendszert rejtenek, számos neoromán átjáróval, kamrával, a homokkőbe vájt faragott szimbólumokkal, oszlopokkal, ívekkel és a gyertyák számára készült fülkékkel.

A Caynton barlangok akkor kerültek ismét a hírekbe amikor egy fotósnak sikerült belépést nyernie a magánterületen lévő, lezárt üregekbe. A varázslatos képek számtalan magazinban megjelentek és persze nem maradtak el a szenzációhajhász szalagcímek sem. Fontos tudni, hogy a barlangok nem újonnan felfedezettek és nem a 700 éve működött templomos lovagrendhez köthetőek.

Fotó: Michael Scott
Fotó: Michael Scott
Fotó: Michael Scott
Fotó: Michael Scott
Fotó: Michael Scott

Forrás: www.amusingplanet.com