Halsütödéket vizsgáltak a NÉBIH szakemberei.

Az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásának ellenőrzésén túl laikus tesztelők bevonásával kedveltség szerinti rangsort is felállítottak a vendéglátó helyek között.

Az ellenőrök a Balaton északi és déli partján összesen 13 halsütöde működését, felhasznált alapanyagait vizsgálták. Kevesebb, mint hatoduk – azaz 2 – esetében találtak mindent rendben, 5-ben súlyos hibák voltak fellelhetők. Megnyugtató azonban, hogy valamennyi késztermék mikrobiológiai vizsgálata negatív volt, vagyis jó eredményt adott. A tisztasággal voltak problémák, több helyen penész, baktériumok és egyéb szennyező anyagok voltak kimutathatók.

A viszgálat még a szezonkezdés időszakában történt, így a hibák kijavítására azóta sor került.

A kedveltségi teszten – melyen a felszolgált étel mellett a hely tulajdonságai is számítottak – született rangsorban élen jár az Alsóörsön található Új Fogas Büfé, valamint a balatonlellei Nádfedeles. Második helyen a balatonalmádi Jóbarátok Halsütöde és a balatonszemesi András büfé végzett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott a Zánkán található Jegesmedve büfé és a siófoki Kremánék halsütője.

Forrás: portal.nebih.gov.hu