Mézgára vadászik.

Apró és cuki, de nem érdemes otthon tartani: a törpe selyemmajom nem egy barátságos kisállat. Az Amazonas-medence nyugati részének esőerdejeiben őshonos majmocska mindössze 100 grammot nyom, ezzel a világ legkisebb majma. Kb. 15 cm magasra nő, de a farka akár 20 cm hosszú is lehet.

Éles karmai vannak a nagylábujj kivételével valamennyi ujján, ezekkel kitűnően mászik fára, a hosszú farka segítségével pedig nagyon ügyesen egyensúlyoz és ugrál a lombkoronában. Mivel roppant kis súlyú, könnyen feljut a fa tetejére, akár olyan helyekre is, amelyekre a nagyobb majmok nem érnek el. Képes a fejét 180 fokkal elforgatni, ami lehetővé teszi, hogy alaposan pásztázza a környezetet, és felmérje az esetleges ragadozókat, miközben a fákon csüng.

The smallest monkey in the world, the Pygmy marmoset (Cebuella pygmaea), Amazon.

A törpe selyemmajom különleges étrendet folytat, a mézgatermő fákon táplálkozik. A megfelelő fa kérgébe lyukat rág az éles fogazatával, hogy kiváltsa a nedvtermelést. Amikor a ragacsos lé egy kis tócsába gyűlik, felszippantja a nyelvével. Emellett várakozik a rovarokra, főként a lepkékre, amelyeket szintén odavonz a kicsorgó nedv. Bogyókkal, nektárral és gyümölccsel egészíti ki az étrendjét.

pygmy marmoset

A törpe selyemmajom rendkívüli népszerűségnek örvend egzotikus kisállatként, de nagyon nehéz tartani. Amikor egy kismajom elkerül a családjától, a depresszió miatt gyakran nagyon gyorsan elpusztul. Minden 2 órában etetni kell őket az első 2 hétben, rendkívül időigényes és macerás a felnevelésük. Ráadásul a majmocskák megharaphatják, megtámadhatják a gazdijukat, sőt akár ürülékkel meg is dobálhatják őket. A törpe selyemmajom rendkívül aktív, egész nap mozog, játszik, veszekszik a társaival. Fogságban kb. 5-8 évet él.

Pygmy Marmoset

Forrás: www.amusingplanet.com