Havas hegyek között.

Az elmúlt évtizedekben az ATM már annyira elterjedtté vált, hogy úton-útfélen belefuthatunk egybe, ha készpénzre van szükségünk. Arra azonban valószínűleg senki sem számít, hogy akár Pakisztán hófödte hegyeiben túrázva is sürgősen pénzhez juthatunk.

Pakisztán északi, Gilgit-Baltisztán tartományában találjuk a világ legmagasabban fekvő pénzkiadó automatáját.  A Pakisztáni Nemzeti Bank által felállított készülék 2016 óta szolgálja ki a felhasználókat. A nap és szél segítségével működtetett automata a világ legmagasabban fekvő kikövezett (Kína és Pakisztán közötti) határátkelőjénél, a Khunjerab-hágón került felállításra. A Guinness-rekordot tartó automata telepítése 4 hónapot vett igénybe.

Az automatát a legközelebbi, 82 km-re található fiók egyik alkalmazottja kezeli, ő az, aki rendszeresen felmegy a pénzkiadóhoz a veszélyes hágókon át, viharos szélben, földcsuszamlások, esőzések idején is és megnézi, hogy rendben van-e minden, feltölti, karbantartja, ha szükséges.

Valószínűleg mindenki el tudja képzelni, hogy a 4693 méter magasan elhelyezkedő automata nem a világ legforgalmasabbja. Leginkább a határőröket szolgálja ki, akik itt veszik fel a havi fizetésüket, vagy innen utalják át a szeretteiknek. Mellettük néhány helyi és esetlegesen pár határátkelő veszi igénybe a szolgáltatást. A becslések szerint nagyjából 8-9 millió Ft-nyi összeget vesznek itt fel néhány hét alatt, ami azért nem is olyan kevés.

Ha a készüléket javítani szükséges, akkor 2-2,5 óra, mire egy szerelő feljut. Annak ellenére, hogy a világ végén, a semmi közepén található, a bank kiemelt helyen kezeli, a használók miatt. Elsősorban a határőrök azok, akiknek nincs más lehetőségük a pénzükhöz jutni.

Forrás: www.odditycentral.com