Vissza a vadonba.

Egy indiai gazdálkodó egy napon különös élőlényre figyelt fel: az állat úgy festett, mint egy darab olvadt sajt. Hamar kiderült, hogy egy rendkívül ritka albínó teknősről van szó. A hüllő élénk tojássárga színével már messziről kirítt a környezetéből.

Rohamosan terjedt a közösségi médiában az állatról készült kép, miután felkerült az internetre. Többen hasonlították olvadt sajthoz a szokatlanul festő hüllőt.

A teknős egyébként egy Ázsiában széles körben elterjedt fajhoz tartozik, egészen pontosan egy indiai leffentyűsteknős. Ez a faj Pakisztánban, Indiában, Srí Lankán és Bangladesben is közönségesnek mondható, sötét zöld és barna színű, elsősorban csatornákban, lassú folyókban, rizsföldeken él.

A most felbukkant példány különlegességét az adja, hogy élénk, vibráló sárga színű. A jelenség mögött genetikai ok áll, egy mutáció miatt nem termelődik elegendő tirozin nevű aminosav, amely a melanin termelődését is segíti. A melanin egy olyan pigment, amely a bőr, a szem és a teknősök esetében a páncél színéért is felelős. A tény, hogy ennek a teknősnek rózsaszín a szeme, bizonyíték arra, hogy az albinizmus jelenségével állunk szemben.

Miután a farmer felfigyelt a ritkaságra, a természetvédelmi hivatalnak adta át az állatot. A szakemberek másfél-két évesre becsülik a sárga teknős korát és azóta már visszaengedték a vadonba abban a reményben, hogy hosszú és boldog életet élhet.

Forrás: mymodernmet.com, kiemelt kép: Debashish Sharma/Twitter