A világ legidősebb és legnagyobb tömegű élőlénye egy amerikai rezgőnyár liget.

Utahban, a Fishlake Nemzeti Erdőben találjuk azt az óriási fát (egészen pontosan egy egész erdőt), amely vélhetően 80 000 éve él és terjeszkedik. A Félelmetes Óriás, vagy Pando néven ismert hatalmas nyárfa liget valójában egyetlen egyedből álló erdő. Tulajdonképpen egyetlen „szülőtől” ered: a nagyjából 47 000 fa mindegyike genetikailag egyforma, és minden hajtás közös gyökérrel kapcsolódik össze.

Ez a nyárfaj ugyanis leginkább aszexuális úton terjed, azaz nem magról szaporodik, hanem sarjakkal: a fiatal hajtások a szülő kiterjedt gyökérrendszeréből hajtanak ki. Ezért a különálló fának látszó csemeték valójában nem különállóak, hanem összekapcsolódó klónok.

A 43 hektárnyi területet beborító és 6 615 tonnát nyomó Pandoról úgy tartják, hogy a világ legnagyobb tömegű élőlénye (igaz, mostanában elé helyeznek egy  400 hektárnyi oregoni gombaszőnyeget). A legoptimistább becslések szerint Pando kora akár több mint egymillió éves is lehet, ami kétségkívül a legidősebb élő szervezetté teszi.

Sajnos, a hatalmas óriás jövője nem tűnik túl biztatónak. 2010-ben a szakértők azt nyilatkozták, hogy Pando veszélyben van. Noha az érett hajtásokat állandóan veszélyeztetik a kártevők és az aszály, és emiatt pusztulnak, most már a megújulásért felelős gyökereket is kihalás fenyegeti. Az idős hajtások helyét átvenni kívánó fiatal sarjakat ugyanis a túllegeltetés veszélyezteti: szarvasok és jávorszarvasok fogyasztják el őket.

Márpedig új növekedések nélkül, amelyek az elöregedett hajtások helyét átvehetik, katasztrófa következhet be: az egész fa hirtelen elhervadhat, elpusztulhat.  Szerencsére azóta biztató hírek érkeznek, a szakemberek még időben észbe kaptak: a Pandot 2013 óta kerítéssel védik, ezzel lehetőséget biztosítva az új hajtások megerősödéséhez.

Az amerikai rezgőnyár egyébként Észak-Amerika hidegebb tájain élő, lombhullató fa. Levelei ősszel aranysárgára színeződnek és nagyon szépen rezegnek, mozognak a legkisebb szellő hatására is.

Forrás: www.atlasobscura.com