Impozáns munkagép.

Építkezés, átépítés során gyakran előfordul, hogy egy fa útban van. Ilyenkor szeretnénk megmenteni, nem csak azért, mert a szívünkhöz nőtt, de azért is mert tudjuk, hogy milyen értéket képvisel egy korosabb fa.

Szerencsére az idős fák átültetése, ha megfelelő módon végzik, akár már 90%-os sikerrel is kivitelezhető. Tavaly év végén a Főkert vásárolt egy professzionális átültető gépet, amelynek szolgáltatásait bárki igénybe veheti.

Az átültetés előtt azonban mérlegelni kell az adott helyzetet. Figyelembe kell venni, hogy nem minden átültetés éri meg, néha a költségek olyan magasak, a fa értéke pedig inkább eszmei, hogy inkább más megoldásokat célszerű keresni. Az sem garantált, hogy a fa túléli a munkálatokat. Ezen tényezők elbírálása mindig egyedi. Sokszor nagy esély van az egészséges fák megmentésére, azonban vannak fajtól és gyökértípustól függő fák, melyeknek igen kicsi az átültetés lehetősége és eredményessége.

A faiskolában megfelelően előnevelt, többször átültetett illetve visszavágott fákat akár 25-30 cm törzsátmérő és 8-10 m magasság esetén is biztonságosan lehet ültetni.

A nemrég beszerzett faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa-átültetéseket.

Az idősfa-átültető gép alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy azokat a fákat, melyeknek egészségi állapota lehetővé teszi, biztonsággal átültesse a FŐKERT. Így megőrizhetők ezek, a még átültethető, megfelelő egészségi állapotban lévő idős fák, melyek biológiai értékének pótlása csak több évtized múlva lenne megvalósítható, hiszen az új ültetésű növendék fák zöldtömege csak hosszú évek múlva éri el a kivágott idős fák zöldtömegét.

A faátültető gép méretei és teljesítménye:

A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy háromtengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak, akár parkokon belül, sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. A gép méretei és teljesítménye igen impozáns, hiszen közel 10 méter hosszú, 2,5 méter széles és a rajta lévő, éppen ültetésre váró fával együtt akár 26 tonna is lehet. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint 2 m³.

A gép szolgáltatásaival kapcsolatban itt tudunk bővebb információhoz jutni:

FŐKERT Nonprofit Zrt. 1073 Budapest, Dob utca 90.
Tel.: +36 20 334 0477
kommunikacio@fokert.hu
www.fokert.hu/idosfa

Forrás és képek: www.fokert.hu