Ha elég figyelmes vagy, rábukkanhatsz Bagamérire vagy Vahúrra!

A gyerekek örömére szobrokat nem csak régen élt költőkről vagy hadvezérekről mintáznak, de bájos mesehősökről is. Számos közterületünkön figyeli a járókelőket egy-egy ismerős, megkövült alak, de akadnak olyan mesehősök is, akik egy egész szigetet ellepnek.

Ismerjük meg őket!

1. Pom Pom

Csukás István legendás mesehősét senkinek sem kell bemutatni. A nemrég avatott szobor esetében egy fán üldögél Pom Pom, ahogy az a mese elején is rendre előfordul. Alá állva máris úgy érezhetjük magunkat, mint Picur, csak nekünk nem fog a fejünkre ugrani a rozsdamentes krómacélból készített szőrpamacs… akarom mondani papucs orrán pamutbojt… illetve egyujjas, kifordított bundakesztyű.

Aki Kisújszálláson jár, mindenképpen keresse fel a bájos alkotást, amely a helyi születésű Csukás István 80. születésnapja alkalmából készült. Pintér Attila és Rajcsók Attila szobrászművészek alkotása igazán vidám színfoltja a városnak!

Mesehősökről mintázott szobrok MTI Fotó: Mészáros János

Mesehősökről mintázott szobrok MTI Fotó: Mészáros János

2. Bagaméri

Csukás István tengernyi imádnivaló figurája közül nem kevésbé ismert és népszerű a Kemény kalap és krumpliorr rejtélyes szereplője, Bagaméri, ki fagylaltját maga méri. Az ifjúsági regényben felbukkanó fagylaltárus bronzba öntött alakja ugyancsak Pintér Attila szobrászművész alkotása, ráadásul valós személynek állít emléket. Bagaméri Mihály akkoriban árulta a fagylaltot a múlt század közepén Kisújszálláson, amikor Csukás István gyermekéveit töltötte a településen. Az idősebbek még emlékeznek a háborús veteránra, akit az író megörökített művében. Az ő szobra is Kisújszállásra került.

Mesehősökről mintázott szobrok Fotó: magánarchívum

3. Vuk és társai

Fekete István író mesefiguráit is fejből tudjuk sorolni. Minden idők egyik legolvasottabb magyar szerzője 1928 és 1941 között élt Ajkán. Így aztán nem meglepő, hogy a város méltó emléket kívánt az állatszereplők sokaságát megfestő szerzőnek állítani. Az Ajka központi részén található városligeti Csónakázó-tó szigetén nem csak az író mellszobrával, de a műveiből jól ismert állatfigurákkal is találkozhatunk. Fekete István bronzból készült mellszobrát Borsos Miklós, az író jó barátja készítette, a regényekből ismert állatok mását pedig Samu Katalin, Borsos Miklós tanítványa faragta ki kőből. A kis szigeten ott sorakoznak mind: Vuk, Vahúr, Bogáncs, Lutra, Kele és a többiek.

Mesehősökről mintázott szobrok beagle-club.hu