Szerencsét hoz a nyolclábú.

Lehet, hogy még sosem találkoztunk pókkal a karácsonyfán (vagy legfeljebb csak élő példánnyal), de ettől még a szokás létezik: leginkább Ukrajnában és Németországban akadnak követői. A hozzá kapcsolódó történet szerint egy megözvegyült édesanya és gyermeke túl szegények voltak ahhoz, hogy feldíszítsék a karácsonyfájukat, így barátságos pókok siettek a segítségükre, és hálódíszt fontak az örökzöldre. Amikor karácsony reggelén a család felébredt, a besütő napfény megvilágította a pókfonalat, ezüstre és aranyra színezve azt. Ettől kezdve a családot a jó szerencse kísérte.

Akadnak olyan magyarázatok is, amelyek szerint maga a Télapó vagy Jézus változtatta a pókhálót csillogó fonalakká. Valószínűleg ez a legenda a pókok szerencsét hozó tulajdonságához kapcsolódik. Akárhonnan is ered a tradíció, a jelentések szerint Ukrajnában elterjedt a pók-díszek használata, gyakran gyönyörű üveggyöngyökből készülnek az állatok.

Napjainkban egyre nagyobb a választék pók-díszekből is: a kristályokkal díszítettől kezdve a cuki állatkát mintázón át, a gyöngyökből készült változatig, többféle nyolclábú közül választhatjuk ki a fánkhoz illőt.

Forrás: www.countryliving.com, képek: Etsy