Biztos, ami biztos – mentsd el a lehetőséget!

Amióta csak létezik a világháló, örökös vita tárgya, hogy mennyi adatot osszunk meg rajta, mi mindenre regisztráljunk. Vannak, akik távol tartják magukat az összes netes szolgáltatástól, mások pedig jóformán az egész életüket a világhálón élik.

Most egy svéd fejlesztőcég előrukkolt a lehetőséggel, amely szerint bárki letörölheti magát az internetről. Ez valójában egy újabb weboldalt jelent, amelynek segítségével néhány egyszerű lépést követve kitörölhetjük az internetes jelenlétünket.

Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy felmegyünk a deseat.me oldalra, amely azoknak a felhasználóknak készült, akik szeretnék átlátni és rendbe tenni a netes jelenlétüket. Ez az oldal megmutatja nekik az összes honlapot, ahova valaha beregisztráltak, majd mindenki kedve és belátása szerint eldöntheti, hogy azokról törli-e magát, vagy sem.

Persze az említett honlap sem gondolatolvasó: e-mail címeket és jelszavakat kér tőlünk, hogy beazonosítsa az internetes jelenlétünket, és megtalálja, hogy mi mindenre iratkoztunk fel az elmúlt évek során.

A honlap létrehozói, Wille Dahlbo és Linus Unnebäck komolyan veszik a felhasználók biztonságát és nem tárolják a jelszavaikat a szervereken.

Azért a szabadsághoz vezető út korántsem olyan egyszerű. A lehetőség jelenleg csak a gmailre korlátozódik, vagyis a bosszantó @hotmail és @msn felhasználói fiókoktól nem fogunk még tudni elszakadni.  A facebooktól és a twittertől ugyan segít megszabadulni, de nem biztosít teljes körű lelépést sem.

Forrás: www.countryliving.com