Festmény az aszfalton.

Amennyiben Eindhoven környékén járunk, feltétlenül látogassunk el a Van Gogh bicikliútra! Hollandiában amúgy is hatalmas kultusza van mind Van Goghnak, mind a kerékpározásnak, így nem csoda, hogy a két dolgot összekötötték.

A kerékpárút Nuenen és Eindhoven között vezet, és ha végigkerekezünk rajta, akkor a híres festő életének számos állomásával ismerkedhetünk meg.

A Van Gogh útvonal egészen a művész egykori otthonáig vezet. A bicikliút legszebb részét viszont érdemes éjjel útba ejtenünk, a 600 méteres szakaszon ugyanis több ezer darabból álló fénylő, napelemes kavics-kompozíció jeleníti meg Van Gogh híres Csillagos éj című képét.

Az aszfaltba ágyazott színes, napelemes kavicsok a napfényben feltöltődnek, éjjel pedig világítanak – kirajzolva a burkolat felületén a festményt. A környezetbarát világítás meseszép látványt nyújt, a holland dizájner, Daan Roosegaarde ötletét dicséri.

A kéken fénylő útszakasz a 2015-ös Van Gogh emlékév alkalmából készült, azzal az elképzeléssel, hogy az alkotás ne csak öncélú legyen, de az emberek valóban hasznosnak is találják.

Forrás és képek: www.holland.com