Az őserdő mélyén.

1961-ben látták utoljára, de most újra felbukkant: a Sir David Attenborough iránti tiszteletből róla elnevezett emlős megtalálása igazi szenzáció.

Az echidna, ez a rendkívül fura állat, egyike annak a mindössze 2 fajnak a Földön, amely emlős létére tojást rak.

A Re:wild természetvédelmi szervezet szerint az ősi tojásrakó az 5 túlélő kloákás emlős egyike, amely csak Ausztráliában és Új-Guineában él, az eredete pedig a 160 millió évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az echidna leginkább a sündisznóra vagy a hangyászsünre emlékeztet, tüskés testével és hosszú, hegyes orrával.

3 hosszúcsőrű echidna fajt ismernek, az egyik kritikusan veszélyeztetett, az a Zaglossus attenboroughi pedig, amelyikre most bukkantak, mindössze egyetlen példányról volt ezidáig ismert, azt még egy holland botanikus gyűjtötte 1961-ben.

Az állatot egy kameracsapda felvételen szúrták ki és az egész kutatócsapat eufórikus állapotba került. Hihetetlen, de tényleg a legutolsó nap legutolsó felvételének legutolsó részében pillantották meg.

Hab a tortán, hogy fel tudták hívni a világhírű tudóst, a névadó Attenborough-t is, aki el volt ragadtatva a felfedezéstől. A 4 hetes expedícióban számos egyetem biológusai vettek részt az Egyesült Királyságból és Csehországból, indonéziai természetvédelmi szervezetekkel karöltve. Az expedíció az egyik legtávolabbi esőerdőben kutatott, Új-Guinea indonéziai felének északi felföldjein és a Küklopsz-hegységben. Új békafajokat, tucatnyi rovartfajt fedeztek fel, valamint megfigyeltek 3 egészséges kengurupopulációt és paradicsommadarak seregét is.

A csapat olyan gazdag élővilágot talált és olyan szoros együttműködést alakított ki az őslakosokkal, hogy arra a következtetésre jutottak: a területet védelem alá kell helyezni.

A természetvédelmi szervezetek arra törekszenek, hogy 25 olyan fajt találjanak meg újra, melyet évtizedek óta nem láttak. A projektnek köszönhetően már 9 faj előkerült, többek közt a szomáliai sengi (elefántcickány) és a Fernandina óriásteknős.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org