Szörnyrókák.

Finnország Európa legnagyobb rókaprém termelője, de a vizsgálatok szerint az állatokat sokszor tartják szörnyű körülmények között. A bundaipar számára ugyanis nem fontos, hogy az állat akár eltorzulva, túletetve tengődik, csak a megfelelő szőrme lényeges, ami egy elhízott állatból még jobb arányban kinyerhető.

Noha a világ legnagyobb prémtermelője Kína, Európában az állati jólét konkrét törvényi szabályozásának hiánya miatt Finnország számít a legnagyobb prém előállítónak. Az állatfarmokon a körülmények sokszor minden képzeletet felülmúlnak.

Az északi országban nagyjából 750 farmon tenyésztenek rókákat, körülbelül évente 1-2 millió állatot. Rémálomszerű életük rövid: mindössze 8 hónapig élnek, amikor árammal megölik, majd megnyúzzák őket.

Fotó: www.facebook.com/oikeuttaelaimille
Fotó: www.facebook.com/oikeuttaelaimille

Egy finn állatjogi szervezet (Oikeutta eläimille, Igazságot az állatoknak) 2016-ban sokkolta először a világot egy fotósorozattal. A képeken sarki rókák voltak, amelyek akár 18 kg-ot is nyomtak (ez ötszöröse a vadon élő állatok súlyának), viszont mozdulni sem tudtak apró fémketreceikben.

Tipikus egészségügyi problémáik közé tartoznak a hajlított lábak, ami a túlsúly és a mozgáshiány következménye. A testen lévő bőrredők bőrgyulladást okozhatnak és laza, megereszkedett szemhéjhoz vezethetnek. Gyakori a kipirosodott szem is a fertőzések miatt.

Fotó: www.facebook.com/oikeuttaelaimille
Fotó: www.facebook.com/oikeuttaelaimille

A ketrecek, amelyekben a sarki rókákat tartják mindössze 0,8 nm2-esek, ami épp arra elég, hogy az állat valahogy megforduljon bennük. Csak egy botot harapdálhatnak, viszont sehol sem tudnak ásni, márpedig ez a viselkedés a rókák természetes életmódjának része. Emiatt állandó stresszben élnek ezek az állatok. A megvilágítás gyér, alom szinte nincs is, csak táplálék, amivel addig tömik a rókákat, amíg felismerhetetlen bundás szörnnyé változnak.

Fotó: www.facebook.com/oikeuttaelaimille
Fotó: www.facebook.com/oikeuttaelaimille

2017-ben ugyan a prémgyártók ígéretet tettek arra, hogy leállítják a túlhízlalást az állatoknál, de sajnos a rejtett felvételek szerint a káros gyakorlatot még mindig folytatják.

Sajnos a divatiparban minden erőfeszítés és kampány ellenére még ma is luxuscikknek számítanak a prémek. Márpedig amíg kereslet van, addig kínálat is lesz rókabundából.

Forrás: www.odditycentral.com