Fehérjeforrás.

2021. november 12-én Brüsszelben a keleti vándorsáska (Locusta migratoria) is felkerült az EU elfogadott élelmiszereinek listájára. A fenntartható élelmiszergazdálkodás irányában tett lépésként ez már a második alkalom, hogy jóváhagyást kapott egy rovar alapú táplálék, mint az ember számára biztonságosan fogyasztható étel. Elsőként a lisztkukac lárváját fogadták el még júniusban, hamarosan pedig érkezhet a harmadik jelölt, a barna tücsök.

Az Európai Bizottság szerint a vándorsáska snackként vagy élelmiszer összetevőként kerülhet a tányérra, akár szárított, akár fagyasztott, akár por formájában. A szárnyait és lábait eltávolítani szükséges, ezzel a bélelzáródás esélyét csökkentjük.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint a fehérjedús élelmiszer fogyasztása nem jelent veszélyt, noha a rákokra, atkákra és puhatestűekre allergiás egyéneknél kiválthat nem kívánatos reakciókat.

A sáskát a vizsgálatok során rendkívüli tápértékű, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványi anyag tartamú élelmiszernek találták.

Nekünk ugyan furcsa és talán visszataszító lehet, de a Földön jelenleg is több száz millió ember fogyaszt rovarokat például Ázsiában, Közép-Amerikában vagy Afrikában. Ezek a termékek alternatív fehérjeforrást jelentenek, sokak szerint a jövő útját képviselik a táplálkozásban.

Nem beszélve arról, hogy a környezet és a Föld szempontjából is előnyösebb a fogyasztásuk, hiszen nem igényelnek hatalmas területeket és nem termelnek olyan mértékben üvegházhatású gázokat sem, mint például a haszonállatok.

A rovar új élelmiszerként való forgalomba hozataláról az (EU) 2021/1975 végrehajtási rendelete ad utasítást. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése azonban további vizsgálatokra szólít fel azzal kapcsolatban, a rovarok tömeges termesztése hogyan hatna az élelmiszerbiztonságra.

Forrás: www.reuters.com, kiemelt kép: Jonathan Hornung – Tiermotive/Wikimedia