Kék fény.

Sorra születnek az ötletek bicikliutak biztonságosabbá tételére, hiszen jó lenne, ha minél többen választanák a közlekedésnek ezt a módját, és nem az tartaná őket vissza, hogy életveszélyes egyes helyeken este kerekezni.

Az esti-éjszakai időszakok különösen veszélyesek lehetnek két keréken gurulva, hiszen a közvilágítás számos helyen nem létezik. Pedig akár munka, akár szórakozás miatt előfordulhat, hogy sötétben szeretnénk hazatekerni.

Lengyelországban most egy – szó szerint – ragyogó megoldást találtak.

A Lidzbark Warminski-ben nemrég elkészült bicikliút ugyanis fényesen-kéken világít a sötétben. Az út apró, kristályszerű részecskékből áll, amik foszfort tartalmaznak, ezek a nappali fényben töltődnek fel és aztán 10 órán keresztül világítanak.

A biciklisávot egy tapasztalattal bíró cég készítette, akik már egy hasonló, napelemes út építésénél is segédkeztek Hollandiában. Az ott megvalósult úthoz képest ez a lengyel bicikliút nem igényel külső energiaforrást. Ezen a szakaszon fogják tesztelni, hogy miként viselkedik a kerekek koptatásának hatására az útburkolat.

Forrás: flopmee.com képek: Free York