Mangroveerdők.

Szingapúr, ez a kis sziget óriási erőfeszítéseket tesz a környezetvédelem területén. Korábban a gazdasági fejlődésre koncentráltak, ami sajnos azzal is járt, hogy hatalmas, mangrovéval borított területek estek a városiasodás áldozatául. Most viszont mindent megpróbálnak, hogy visszaállítsák az egykori gazdag ökoszisztémát: 1 millió fát kívánnak elültetni és abban reménykednek, hogy számos madár, hüllő és fafaj megmenekül így a kihalástól.

A kormány anyagilag is támogatja tetőkertek létesítését, gyepszéli sövények telepítését, terápiás kertek nyitását és minden egyéb zöldfelület létrehozását. A terápiás parkokat úgy tervezik, hogy a városlakók fizikai, pszichológiai és társadalmi igényét is kielégítsék, és mindenki számára elérhetőek legyenek 10 percen belül.

Az 1 millió fa elültetésének határidejét 2030-ban állapították meg.

Augusztusban egy 400 hektáros park létrehozását jelentették be, ahol vizes területek és mangroveerdők is helyet kapnak majd, valamint 279 vándormadár faj is otthonra lelhet. Utóbbi azért is fontos, mert számos faj Ausztráliából és Oroszországból migrál Új-Zélandra vagy Alaszkába, ezeknek nyújt a sziget megállóhelyet. A mangroveerdőkben a biodiverzitás is nagy, Szingapúrban 35 mangrove életmódú fát találunk.

A mangrovetelepek egy része veszélyeztetett, a faiskolákból eddig 51 819 mangrove került elültetésre a partokon.

Annak érdekében, hogy ezeket a folyamatokat felgyorsítsák, a kormány most az áttelepítést is igénybe veszi, így felnőtt egyedeket tudnak a veszélyeztetett helyekre vinni.

Ez a növényzet véd elsőként a partokon, amikor a part menti viharok tombolnak. Sokkal jelentősebbek az ingatlanokban esett károk ott, ahol a mangrovebokrok kipusztultak, a hullámok és szelek pedig védelem nélkül érik a házakat. Védenek a talajeróziótól is és minden más fánál több szén-dioxidot képesek megkötni a mangrovefák.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org