Őshonos Paradicsom.

Szokotra egy 4 földdarabból álló kis szigetcsoport az Indiai-óceánban. Jemen partjaitól néhány száz km-re találjuk (közigazgatásilag is ahhoz tartozik), a fő szigete szintén a Szokotra nevet viseli. Ez a terület ad otthont egy sor egészen különleges, fura növényritkaságnak. A szigetcsoport teljes egészében a világörökség része.

Nem véletlenül nevezik az Indiai-óceán Galápagosának, hiszen 825 ritka növényfaj él itt, amelynek több mint harmada endemikus. Az állatvilág is egyedülálló: az itt élő hüllők 90%-a, a kígyóknak pedig 95%-a sehol máshol nem él a világon.

Rendkívül gazdag a tengeri élővilág is, 253 zátonyépítő korallfaj, 730 partmenti halfaj és 300 egyéb rák-, homár-, garnélafaj képviselteti magát.

Nagyjából 250 millió évvel ezelőtt, amikor az összeérő őskontinenseken még szabadon jöttek-mentek az élőlények, Szokotra már különálló földdarab volt. Ez az izoláció eredményezte azt, hogy minden evolúciós folyamat a flórájában és faunájában megmaradt a szigeten, és nem jutott el a szárazföldre.

Szokotra egyik legszembetűnőbb növénye a szokotrai sárkányfa (Dracaena cinnabari), ami egy különös, ernyő alakú fa. Az ősidőkben a növény vörös nedvét vérnek hitték, gyógyszerként és festékként használták, napjainkban pedig festékként és lakként ismeretes. Az őshonos aloe fajokat gyógyászati célra és kozmetikai szerekhez alkalmazzák. További őshonos fajok például a hatalmas szukkulens szokotrai fügefa (Dorstenia gigas), az uborkafa, a ritka szokotrai  gránátalma (Punica protopunica), az Aloe perryi és a Boswellia socotrana.

Fotó: Michele Falzone/flickr
Fotó: Stefan Geens/flickr
Fotó: Jan Vandorpe/flickr

Szokotra egyébként jelentős lakossággal is bír, már közel 2000 éve élnek a szigeten, jelenleg több, mint 50 ezren (a fő szigeten). Halászattal, állattenyésztéssel, datolyatermesztéssel foglalkoznak.

Uborkafa (Dendrosicyos socotranum)

Fotó: Jan Vandorpe/flickr

Sivatagi rózsa (Adenium obesum var socotranum)

Fotó: Jan Vandorpe/flickr
Fotó: Jan Vandorpe/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com