Csillagok őrzése.

Vélhetően kevesen vannak, akik hallottak már valaha Niue-ról. Ez a szigetállam a Csendes-óceán déli részén található, nem rendelkezik teljes függetlenséggel, Új-Zéland társult állama, államfője II. Erzsébet brit királynő.

A mindössze 260 km²-nyi földdarab a világ egyik legnagyobb korallszigete.

Neve a helyeik niuei nyelvén annyit tesz: ’Íme a kókuszdió’. A főként növénytermesztéssel és bélyegkiadással foglalkozó szigetre éjjel teljes sötétség borul, annyira, hogy az országot hivatalosan is elismerték mint ’sötét égbolt helyet’ (csillagparkot).

Az elismerést először kapta meg egy állam.

Niue elkötelezett amellett, hogy a mesterséges fényt a minimumon tartsa. Mivel a fényszennyezés itt nagyon kicsi, lehetőség van az éjszakai égbolt alapos tanulmányázásra, vagy csak gyönyörködésre a csillagokban.

Fotó: Mark Russell

Az elismerést a Nemzetközi Csillagoségbolt-park adományozta, és kézzelfogható előnyöket jelent, nem csak az égbolt, de a földterület és a tenger védelmével is jár. Márpedig ez fontos az itt élőknek (akik összesen kb. 1600-an vannak), akik komolyan veszik a környezet fenntarthatóságát, és jelentős erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megőrizzék a tengert, a földet és az eget is a maga természetességében. Gyönyörű ez a sziget nappal is: tengeri rezervátummal és erdőkkel. Az igazi csodák azonban akkor várnak, amikor lemegy a nap és felpillantunk a sötétségre.

Fotó: Mark Russell

Különös módon Niue legnagyobb problémája a túlnépesedés, ami miatt rengetegen vándorolnak el: Új-Zélandon már sokkal több niuei él, mint a szigeten, a számukat 14 500-ra becsülik.

Fotó: Mark Russell

Ha valaha eljutunk erre a távoli földdarabra, nem fogunk csalódni: a szigeten olyan kilátópontokat találunk, ahonnan a bálnákat leshetjük, vagy elérhetjük a tengert. Gyönyörködhetünk az éjszakai égboltban, akár szakképzett vezetők segítségével is, megcsodálhatjuk a csillagokat, a Tejútrendszert és az Androméda-ködöt.

Forrás: www.mnn.com