A tőkék mellett kérem, vigyázzanak!

Létezik egy vonatállomás Japánban, ahol szőlő árnyékában várhatjuk a szerelvényt. A szigetországban büszkék arra, hogy szinte mindegyik városnak van valami helyi különlegessége, specialitása. Shiojiri városa a Nagano prefektúrában nagyon híres a szőlőtermesztésről, így talán nem is meglepő, hogy a vonattal érkezők is rögtön ebbe a növénybe futhatnak.

A tőkék, fürtök, árnyat adó levelek azonnal megragadják a peronra lépők figyelmét.

A kisebb ültetvény gondozásába szinte mindenki bekapcsolódik, a helyi gazdák ugyanúgy, mint a vasúttársaság vagy az önkéntesek. A japánok büszkék az elért eredményekre, a Shiojiri környéki szőlőtermesztés például komoly hírnévre tett már szert.

A 3-as és 4-es vágány mellett növő szőlő fajtáját tekintve Merlot és Niagara (egy vörös és egy fehér bort adó fajta). Ősszel, miután a fürtöket leszüretelik, készül a Shinshu bor. A tőkéket először 1988-ban ültették a sínek mellé, bemutatva, hogy miről híres ez a vidék. A minden évben beérő fürtök egészségesek, látszik, hogy az önkéntesek hada sokat foglalkozik a növények ápolásával.

Amikor elkészül a bor, fesztivált is szerveznek a bemutatása köré. A vágányok között kóstolhatunk, vásárolhatunk ebből a nem mindennapi borból.

Forrás: soranews24.com