Élőben a madarak „Big brother” show-jából.

Kívülről nem látszik, de Kate MacRae kertjében igazi berendezett házikót rejt egy doboz: a polcokon könyvek sorakoznak, a falon tapéta, a szekrénykén virág. Kate hónapokig tartó munkával varázsolt ilyen nem mindennapi odút a madárkáknak.

A Lichfieldben élő hölgy tavaszra készítette az apró kis lakot, és izgatottan várta, hogy vajon beköltöznek-e a kis szárnyasok, ha megérkezik a jó idő. Aztán eljött a várva-várt pillanat, amikor egy kék cinege bedugta a fejét a nyíláson. Körbenézett, majd elment, de visszatért, és fészket kezdett rakni a házikóban.

Azt, hogy mi történik odabenn, pontosan tudjuk, MacRae ugyanis egy webkamerát is elrejtett a madarak nappalijában. Az angol hölgy természetvédő, vadvilág szakértő és az elmúlt években világszerte hírnevet szerzett magának azzal, hogy a Föld minden pontjáról követik az oldalait, ahol az állatokat nagyon is emberi környezetben mutatja be.

2017 telén egy apró snack bárt készített a kertjében palackos vízzel, szendvicsekkel sütivel, mikróval, aprólékosan kimunkált berendezéssel. Természetesen a madarakat csak a napraforgómag és a faggyú érdekelte, a többi körítést pusztán az etetőhely tartozékainak nézték. McRae azonban eltökélt: az extra díszlettel az a célja, hogy olyan embereket is megnyerjen, akik egyébként cseppet sem törődnének a vadon élő állatokat. Az aprólékos, dizájnos környezet kialakítása ezt a célt szolgálja – a nézők csalogatását. Az így nyert közönséget aztán már információkkal láthatja el, a felületet használhatja oktatásra, szemléletformálásra.

Kate vezeti a blogját (“Wildlife Kate” blog), és emellett gyerekeknek is tart órákat az élővilágról. A tél mindig kemény munkával telik a nő számára: ilyenkor készülnek a mini házikók, bababútorokkal berendezve. Segítő barátai is akadnak, akikkel együtt méretre szabják a bútorokat, berendezési tárgyakat. A sok munka azonban megéri: a közösségi médiában imádják a kamerán figyelhető, rendhagyó madárházikót!

Forrás: www.mnn.com