Szabadtéri kiállítás Tinnyén.

Monostori Ferenc szobrász. Szobrait nem kőből, bronzból vagy fából készíti, hanem homokból faragja, munkálja, vési, alakítja. Formázott már hadvezéreket, politikusokat, uralkodókat, királyokat, de állatokat is. Idén nyáron 7 költőnk portréját szeretné megmintázni, Petőfi Sándor és József Attila már el is készült. Ady Endre, Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Pilinszky János és Nagy László portréjához még rengeteg homokra lesz szüksége.

A magyar homokszobrásznak sok felkérése akad, 2017-ben például egy nemzetközi szobrászcsapattal a világ legmagasabb homokvárát építette fel Németországban.

El lehet képzelni, hogy milyen hatalmas (és veszélyes) vállalkozás volt: a majdnem 17 méter magas szobrot 19-en három hétig készítették. Korábban egy másik rekord megdöntésében – a leghosszabb homokváréban – is részt vett: Észak-Németországban építettek egy huszonhét kilométeres szobrot.

A költők portréját Monostori lakóhelyén, Tinnyén lehet megtekinteni. Érdemes a facebook oldalát is követni, hiszen minden alkotásról megosztja a fotókat.