Remek festőnövény.

Sokan keresik a természetes anyagokat, nem csak a háztartásban, a takarításnál, de akár a tojásfestés, vagy a ruhafestés terén is. A cékla nem csak a tányérunkra kerülhet, de remek festőnövény is, bátran próbálkozhatunk vele, ha új színt szeretnénk a textíliáknak adni!

Először is nézzük, mi mindent festhetünk növények, például cékla segítségével! A legjobb, ha természetes anyagból (pl. pamut) készült ruhákat, pólókat, terítőket választunk. A pamutanyagok jobban felveszik a színt és később se fakulnak ki. Ha egy kis sót és ecetet teszünk a festőlébe, akkor még tartósabb, mélyebb színt érhetünk el. A viszkózzal, nylonnal kevert anyagok nem festhetőek olyan szépen, könnyen kijön belőlük a szín a mosásánál és hamarabb kifakulnak a napon is.

A céklával érdemes először próbálkozni, mert olcsó, könnyen megfogja az anyagot, és szép, rózsaszínes-lila színt kapunk.

Nézzük lépésről-lépésre a folyamatot!

1. Először is, készítsük elő a ruhát, vagy amit festeni szeretnénk. Amennyiben újonnan vásárolt ruhával dolgozunk, mossuk ki a festés előtt.

2. Most következzen a cékla előkészítése. Mossuk meg alaposan, ajánlatos meghámozni, majd felvágni (nem szükséges nagyon apró darabokra). Egy közepes pólóhoz kb. 5 db cékla szükséges. Minél több céklát és kevesebb vizet használunk, természetesen annál sötétebb árnyalatot kapunk.

3. Tegyük a céklát egy nagy edénybe (olyan nagyba, hogy majd a ruha is beleférjen), és töltsük meg annyi vízzel, hogy ellepje a zöldséget. Forraljuk fel a vizet és alacsony lángon, forrásban tartva az egészet, főzzük, kevergessük kb. 1 órán keresztül. Ezt követően szűrjük le a céklás levet, ha szeretnénk, adhatunk hozzá egy evőkanál sót és egy evőkanál ecetet a jobb hatásért.

4. A ruha festéséhez várjuk meg, hogy a festőlé szobahőmérsékletűre hűljön, majd tegyük bele a festeni kívánt anyagot. Kanál segítségével kevergessük a folyadékban, ajánlatos max. 24 órán keresztül áztatni. legtöbb esetben már a 12 órás áztatás is elegendő.

5. Miután eltávolítottuk a ruhát a folyadékból, csöpögtessük le (célszerű még az edény felett), majd szárítsuk meg. Ne csavargassuk erősen, ne centrifugáljuk! Ha már száraz, ajánlatos meleg vasalóval átvasalni 5 percig, hogy a színt jobban megtartsa az anyag.

Ne feledjük, hogy a cékla mindent összefog – a mi ruhánkat, a mosogatót, a konyhapultot … úgyhogy legyünk körültekintőek, fedjük le, amit lehet.

Forrás: countrysidenetwork.com