A legnépszerűbb ruhaanyag új szerepben.

Te mit látsz egy kupac szanaszét heverő farmerben? Ian Berry kiváló lehetőséget a kreatív énje kiélésére! A művész az elmúlt évtizedben kizárólag farmeranyaggal dolgozott, elsőként egy portrésorozatot készített, ahol a kék különböző árnyalatait használta fel a festményszerű alkotások elkészítéséhez.

Mostani installációja a „Titkos Kert” elnevezést kapta, és a New York-i Művészeti Gyerekmúzeumban került felállításra. A múzeum egyébként idén ünnepli a fennállásának harmincadik évfordulóját, a rendkívül izgalmas, interaktív kiállítások, műhelyek mellett most nem mindennapi élményt nyújt a farmerkert sem.

Berry kertje teljes egészében farmerből készült, különleges érzés keresztülsétálni rajta, és megfigyelni az apró részleteket. Úgy érezhetjük magunkat, mint Alice Csodaországban és nem véletlenül – a műre nem titkoltan hatott a mese is.

Fotó: Lucinda Grange/Ian Berry

Ian Berry saját bevallása szerint a farmert, mint közvetítőt szemléli, ezen keresztül látja a világot. Alapjában véve azt érti ezalatt, hogy ez a mi időnk anyaga, a legtöbbet hordott, demokratikus, univerzális anyag. Tökéletes eszköz, hogy a kortárs életet bemutassa.

Alkotás közben a művész rengeteg keresgél a közel 2000 farmernadrág között, hogy megtalálja a tökéletes darabot. A „Titkos Kert”-hez olyan anyagokat is használt, amiket kimostak vagy lézerrel kezeltek. Nem szerette volna, ha a kert bonyolultra sikerül. Olyan kompozíciót álmodott meg, amit a gyerekek is elkészíthetnek akár, szerette volna, ha ösztönzést kapnak, bátorságot merítenek kreativitásuk kiéléséhez. Oktató szándékkal került a kertbe a pamut alapjául szolgáló gyapot is, hiszen a gyerekek többségének fogalma sincs, hogy ebből a növényből nyerjük a ruhák nagy részének alapanyagát.

Fotó: Lucinda Grange/Ian Berry

„Amikor alkotok, mindig gyerekszemmel próbálom nézni a világot, ez adja a kert csodáját, varázslatát. Gyerekszemmel kezdtem gondolkodni, visszaemlékeztem a saját gyerekkoromra, amikor olyan sokat játszottam a friss levegőn. Azt hiszem, a New York-i gyerekek többségének még kertje sincs, a szülők pedig nagyon elfoglaltak. Olyasmit szerettem volna alkotni, amit a gyerekek élvezhetnek, amiről a gyerekek tovább gondolkodhatnak.”

https://www.facebook.com/mothernaturenetwork/videos/10156256887004575/

Forrás: www.mnn.com