Alattad a víztömeg.

Észtországban nem szokatlan a jég hátán közlekedni. Az északi ország 6 hivatalos jégúttal rendelkezik, a jégen való vándorlás az észt kultúra része, ráadásul olcsóbb és kényelmesebb is, mintha a kompozásért kellene fizetni.

A hat út egyike egyben Európában a leghosszabb jégút, 25 km-en keresztül haladva az észt partvidéket köti össze Hiiumaa szigetével. A gépjárművezetők szerint olyan, mint egy havas úton autókázni, mivel a jeget hóréteg borítja. Aki itt utazik, az valójában a Balti-tengeren halad keresztül.

Télen, amikor a jégréteg kellően vastag és erős lesz, nem ritkán több száz autó halad az úton. Európa leghosszabb jeges útja különleges élményt ígér, de szigorú szabályokat kell követni. A sebességhatárt pontosan be kell tartani annak érdekében, hogy a jég ne repedjen meg: vagy lassabban kell menni, mint 25 km/h vagy gyorsabban mint 40 km/h. A gumik és a jármű mozgása ugyanis olyan rezgéseket idéz elő, ami hajó verte hullámokhoz hasonlatos, és ha ezt nem akadályozzuk meg, akkor megrepeszthetik a jeget a hullámok.

sunrise on the road to Napakiak

Néhányan azt mondják, hogy a rezgések miatti figyelmeztetés csupán egy mítosz, de abban azért mindenki egyetért, hogy felesleges kockáztatni.

Noha a biztonsági öv használata mindenhol kötelező, ez az út itt is kivételt jelent. Sőt, tilos és törvénytelen bekötni magunkat, mivel rianás esetén olyan gyorsan kell elhagynunk az autót, amilyen gyorsan csak lehetséges.

Tilos megállni és napnyugta után vezetni is. A kocsiknak legalább 250 méteres követési távolságot kell tartaniuk és csak 3 perces időközönként szabad felhajtani az útra.

Forrás: www.odditycentral.com, a kiemelt kép illusztráció.