Megőrzött, egyedi arculat.

Torockó (románul Rimetea, németül Eisenburg) Erdély egyik legszebb falva a romániai Fehér megyében, a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának szűk völgyében.

A Kárpát-medence legépebben és leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együttese, épített öröksége 2017 óta hungarikum.

A település középkori várát a Toroczkai család építtette, de a tatárjárás során teljesen elpusztult. A falut az ostrom alól a kézdi székelyek mentették fel, akik ezért cserébe 1257-ben megkapták a várat a királytól. A lakosság megfogyatkozása miatt németeket telepítettek be, elsősorban felső-ausztriai területekről.

Autumn in Transylvania

1999-ben Torockó kapta meg a legjelentősebb európai építészeti elismerést, az Europa Nostra-díjat a 138 hagyományos házból álló, egyedi népi építészeti együttes arculatának megőrzéséért. A ma álló, különleges házak csak itt jellemző stílusban épültek egy szerencsétlenséget követően. 1870-ben sűrű füst borult a Székelykő tövében kiépült bányásztelepülésre, ahol a vas olvasztása és kovácsolása is folyamatosan zajlott. Az elszenvedett károk miatt a falu házait újjá kellett építeni. Ekkor készültek szász mintára az ikonikus fehér kő lakóházak. Ugyanakkor még az egykori gerendaházakból is megmaradt néhány, közülük a legrégebbi 1668-ban épült.

Érdekesség, hogy Torockón a Nap kétszer kel fel. Korán reggel megjelenik az égbolton, a falu fölé emelkedő 1229 méter magas, sajátos alakú Székelykőtől balra, majd elbújik a szikla mögé, és csak később bukkan elő újra és süt rá a teljes falura.

Rimetea

A Toroszkó vagy Toroczko név töve a ’vaskő, vassalak’ jelentésű szláv eredetű troszk szóra vezethető vissza. A környék hegyei vasércben gazdagok, ezért bányászatuk már évszázadok óta folyik. A kibányászott nyersanyagot helyben törték, olvasztották és kovácsolták. A nyers, még megmunkálatlan, cipó formájú vasolvadékot vaskenyérnek nevezték és fejszével darabolták. Már a 17. században híresek voltak az itt kovácsolt különféle szerszámok, kardok, kaszák, ablakrácsok.

Walking in the sunshine / Séta a napfényben

Torockó látnivalója még a vajor: az eredetileg fából, ma betonból épült medencécske vagy tavacska a Templom téren található, a Tilalmasról lefolyó patak vizét az itatóvályúkon keresztül gyűjti össze. A helyi asszonyok szőnyegek, nagyobb kelmék mosására is használják a mai napig.

Rimetea

Forrás: wanderers.hu