Ne csak a salátába öntsd!

Nem csak a háztartásban, de a kertben is nagy hasznát veheted az ecetnek. Nem kerül sokba, viszont rengeteg mindenre használható – fogadjunk, hogy nem is gondoltad volna, hogy hány helyen vethető be. Lássuk csak!

1. Agyagcserepek tisztítására

Az agyagcserepek szépek és praktikusak: nem melegszenek gyorsan fel, áteresztik a vizet, ugyanakkor könnyen kiülhet a szélükre a vízkő vagy a kosz.  De szerencsére ecet segítségével gyorsan megszabadíthatjuk őket a mocsoktól!

2. Az itt-ott felbukkanó gazok ellen

A falak, járdák repedéseiben megjelenő gazok, gyomok megsemmisítésére is tökéletesen használható az ecet. Elegendő lefújni a növényeket hígítatlan ecettel (persze csak azokat, amelyektől meg akarunk szabadulni).

3. Megszabadít a hangyáktól

Nagyon hatékony a hangyák ellen is! Fele-fele arányban keverjünk el ecetet és vizet, majd öntsük az oldatot a bolyra vagy a lakásban a hangyák útvonalára, ablakokhoz, mosogató környékére. Az erős, jellegzetes szag matt a hangyák elkerülik a kezelt területeket.

4. Távol tartja az állatokat a kerttől

Számos állat, például a kertet megrongáló-dézsmáló rágcsálók, a macskák, kutyák, nyulak, vakondok és őzek utálják az ecet erős szagát. Távol tarthatod ezeket a nemkívánatos látogatókat, ha régi ruhákat ecetbe áztatsz és kihelyezed őket azokra a pontokra, ahol a „vendégek” meg szoktak jelenni. A jobb eredményért ajánlatos az áztatást 6-7 naponta megismételni.

5. Meghosszabbítja a vágott virágok élettartamát

Egyszerű a recept: 2 evőkanál ecet és egy teáskanál cukor a vázába öntött víz minden literéhez, és tovább gyönyörködhetsz a virágcsokorban.

6. Muslicacsapdához

A mindent ellepő muslicák ellen is felléphetünk az ecetes csapda segítségével. Egy bögre víz, fél bögre almaecet, ¼ bögre cukor és 1-2 evőkanál édes szirup segítségével hatásos csapdát készíthetünk. Keverjük össze a hozzávalókat, öntsük egy tiszta edénybe, a rovarokat odacsalogatja és belefulladnak.

7. A savas közeget szerető növényeknek is jót tesz

Kényeztethetjük a rododendronokat, azáleákat egy kis ecettel. Noha ez csak egy ideiglenes hatás, mégis adhatunk egy kis turbózást a növényeknek, ha összeöntünk egy bögre ecetet 5 liter vízzel és meglocsoljuk vele a növényt.

8. Megtisztítja a kerti szerszámokat a rozsdától

A rozsdás, régi kerti szerszámokat új életre kelti az ecet. Hígítatlan ecetet használjunk, fújjuk be spriccelő segítségével, vagy áztassuk ecetoldatba a fémrészeket. Pár perc múlva öblítsük le, és töröljük szárazra. A madarak etetőjét, itatóját, fürdetőjét is rendbe teszi az ecet!

9. Megöli a csigákat és a meztelen csigákat

Egyre népszerűbb az ecetes módszer: az ajánlások szerint akár közvetlenül a csigákra is fújhatjuk az ecetet (legjobb a hígítatlan változat), akár körbelocsolhatjuk vele az ágyásokat, a veteményt.

Forrás: balconygardenweb.com