Megdöbbentő az ok: nem jelentették be, hogy génmódosított.

Talán még sosem hallottunk olyat, hogy megtiltották egy dísznövény forgalomba hozatalát, pedig most pontosan ez történt, ugyanis engedély nélküli géntechnológiai módosítással előállított narancssárga virágú petúniákat hoztak forgalomba több EU tagállamban, köztük Magyarországon is. A genetikai szennyezés elhárítása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – Magyarország Alaptörvényével összhangban – azonnali hatállyal forgalomba hozatali tilalmat rendelt a narancssárga virágú petúniákra az ország teljes területén.

Április végén a finn hatóság több narancssárga virágszínű petúnia fajtában is engedély nélküli genetikai módosítást mutatott ki. Ezekből a növényekből Magyarországon is forgalomba kerültek példányok. Érintett fajták: African Sunset, Pegasus Orange Morn, Pegasus Orange, Pegasus Table Orange, Potunia Plus Papay, Go!Tunia Orange, Bonnie Orange, Sanguna Patio Salmon and Sanguna Salmon.

A NÉBIH által elrendelt tilalom vonatkozik minden szaporítóanyag és dísznövény forgalmazóra, beleértve a nagy- és kiskereskedőket, a kertészeti szakáruházakat és árudákat, a virágboltokat, a benzinkutakat, a kiállításokat, vásárokat és rendezvényeket, köz- és magánterületeket, valamint a más országból való behozatalt és oda való kivitelt is.

A forgalmazók kötelesek gondoskodni az ilyen növények megsemmisítéséről. Ez történhet a saját, vagy más, a hatóság által kijelölt területen, aprítás és komposztálás útján. Emellett minden forgalmazónak nyomon követhető módon értesítenie kell a tiltásról a forgalmazói láncban (az eladótól a vevő irányába) utána következő partnert.

Fontos tudni, hogy az érintett növények az emberi egészségre, valamint az élő környezetre közvetlen veszélyt nem jelentenek. Az EU-n belül ugyanakkor engedélyezési eljárásra van szükség, mielőtt a genetikailag módosított növényeket kerülnének termesztésre vagy forgalmazásra, és a fogyasztót tájékoztatni kell a vásárlás előtt, hogy a termék génmódosított. Jelen esetben ez nem történt meg. A lakosság számára a hatóság azt javasolja, hogy a narancssárga virágszínű petúniákat, még maghozás előtt, komposztálással semmisítsék meg.

További információ >>