Klikk a denevérre.

Mint oly sok minden, a lillafüredi barlangjaink is zárva tartanak jelenleg, viszont az interneten keresztül szerencsére most is bejárhatjuk az Anna- és a Szent István-barlangot.

A barlangokban dolgozó kollégák ugyanis – az ökoturisztikai osztály munkatársaival, valamint az MTA SZTAKI támogatásával és informatikai segítségével – még 2019-ben elkészítették a két barlang virtuális, 360 fokos bemutatását, amelyet azóta a látogatók számára a GUIDE@HAND BNPI alkalmazásban is elérhetővé tettek. A virtuális túrák során a denevér piktogramokra kattintva itt-ott bővebb információkat is olvashatunk a látnivalókról.

A Szent István-barlang

A fokozottan védett Szent István-barlang járatainak összhossza 1514 méter, a barlangtúrák során bemutatott szakasz hossza viszont csupán 170 méter. A gyógybarlanggá nyilvánított, fokozottan védett barlang legmélyebb része a Pokol. A megnyitott szakaszon érdekes képződmény a Mamutfogsor, cseppkövesebb barlangszakasz a Meseország, az Oszlopok csarnoka és a Színházterem.

A virtuális barlangtúra itt érhető el >> download.guideathand.com

Az Anna-barlang

Az Anna-barlang a lillafüredi vízesés mellett található. 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították. Egyedülállóan különleges barlang, hiszen az egész világon csak hat, hozzá hasonló barlang létezik. Ennek az oka, hogy a mésztufabarlangok általában nem látogathatók, külön engedély kell a belépéshez. Az Anna-barlang a Szinva-forrás vizéből kivált mésztufában keletkezett. Az üregrendszer egyidős a kőzettel, melynek képződése 150 000-200 000 évvel ezelőtt kezdődött, és napjainkban is tart. A barlangban különböző növényi fosszíliákat, azaz megkövesedett növényi részeket figyelhetünk meg.

A virtuális barlangtúra itt érhető el >> download.guideathand.com

Helyváltoztatás a virtuális barlangban:

  • körülnézés – az egér bal oldali gombjának lenyomva tartása közben az egér mozgatásával,
  • elfordulás balra a teremben – balra mutató nyíl billentyű vagy “A” billentyű,
  • elfordulás jobbra a teremben – jobbra mutató nyíl billentyű vagy “D” billentyű,
  • mozgás előre/terem/kép váltása – felfelé mutató nyíl billentyű vagy “W” billentyű,
  • mozgás hátra/terem/kép váltása – lefelé mutató nyíl billentyű vagy “S” billentyű,
  • nagyítás – a jobb oldali egérgomb lenyomva tartásával (a jobb gombot elengedve a nagyítás megszűnik), (nagyított nézetben a bal és a jobb oldali egérgombot egyidejűleg nyomva tartva az egér mozgatásával lehet körülnézni),
  • kattintás a “piros denevér” ikonra – bemutató anyag a teremben kiemelt látványosságról.

Forrás: www.bnpi.hu