Szeptember 5-ig jelentkezhetsz önkéntesnek vagy koordinátornak.

Idén már hetedik alkalommal hirdeti meg a Földművelésügyi Minisztérium a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” elnevezésű akciót, amely hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. A szemétgyűjtés keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei.

Ha téged is zavar a mindent elborító szemét, akkor nincs más dolgod, mint eldönteni, hogy önkéntesként (egyedül vagy csoportosan) vagy koordinátorként csatlakozol-e az akcióhoz. A jelentkezésedet pedig legkésőbb 2017. szeptember 5-én éjfélig kell leadnod!

Amennyiben önkéntes szeretnél lenni, akkor egyszerűen csatlakozz egy már meglévő találkozási ponthoz, amit a térképes keresőben választhatsz ki. Ezt követően irány a TeSzedd Infopont, regisztrálj vagy jelentkezz be! Ha helyi koordinátor leszel, Te hozol létre találkozási pontot, ott, ahol Te szeretnéd. Ebben az esetben azt vállalod, hogy ott helyben Te magad kézben tartod és lebonyolítod a szemétgyűjtést.

A közös szemétszedésre szeptember 15-én, 16-án, és 17-én kerül sor, szabadidős és kedved szerint jöhetsz akár egy napon, vagy mindhárom napon is.

Ha önkéntesnek jelentkezel, akkor a koordinátor által megadott időpontra érkezz a találkozási pontra. Ha koordinátornak jelentkezel, akkor Te adod meg a kezdési időpontot a találkozási pontod létrehozásakor. Az akció minden helyszínen addig tart, amíg el nem fogy a szemét, vagy az időjárás és az önkéntesek lelkesedése lehetővé teszi.

Ha az akció reggelén úgy tűnik, hogy az eső elmossa az eseményt, akkor a koordinátor segítségével új napot jelölhettek ki a szemétszedésre. Esőnapot kizárólag a TeSzedd! három napja alatt tudtok tartani.

Fontos, hogy a szemétszedés során csak olyan szemetet szedjetek, ami nem veszélyezteti a testi épségeteket és az egészségeteket. Ezért ne szedjétek össze az építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. Nem gyűjtsetek zöldhulladékot sem! Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható.

A szemétszedéshez szükséges eszközöket: kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot a szervező biztosítja, és ő gondoskodik az összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról is.

A diákok számára jó hír, hogy a TeSzedd! keretében 5 óra közösségi szolgálatot teljesíthetnek a kötelező 50-ből. Egy óra a felkészítésen, három óra a szemétgyűjtésben és egy óra az akció utáni értékelésen való részvétel. Ezen kívül lehetőség van előzetesen – legfeljebb 3 órában – részt venni a szemetes helyek felkutatásában, azaz a TeSzedd! helyszínének kiválasztásában. További információ: szelektalok.hu/teszedd