Pillantás a zuhatag mögé.

Ha már tele van városokkal és épületekkel a bakancslistád, ideje nyitnod a természeti látványosságok felé is. Egy vízesés például jó úti cél lehet: egészen lenyűgöző, ahogy a természet ereje megmutatkozik és hihetetlen mennyiségű víz zúdul alá.

A legszebbeket mutatjuk!

1. Niagara

A világ talán leghíresebb vízesése Kanada és az USA határán található, igazából 3 részből áll: az Amerikai-zuhatagból, a Patkó-zuhatagból és a Menyasszonyi fátyol-zuhatagból. Átlagos vízállásnál kb. 110 000 m3 víz zúdul le percenként.

2. Skógafoss-vízesés

Az Izland déli részén fekvő vízesés már önmagában is látványos, de gyakran láthatunk egy vagy akár két szivárványt is felette, ezért a világ legszebb vízeséseként tartják számon.

3. Angel-vízesés

Venezuelában található a világ legmagasabb vízesése, magassága 979 méter. Ezen belül a víz megszakítás nélkül 807 métert zuhan egy szikla pereméig, amelyen átbukva további 172 métert esik a hegy lábáig, egy hatalmas sziklamedencébe. Nevét egy amerikai pilótáról, James Angel-ről kapta, aki 1933-ban „újrafelfedezte”.

4. Iguazu-vízesés

Brazília és Argentína határán fekszik, igazi turistalátványosság: 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll.

5. Viktória-vízesés

A világ legnagyobb vízesése Afrikában vár: Zambia és Zimbabwe határán. A helyiek „mennydörgő gőzölgés”-nek és „robajló füst”-nek is nevezik. A név onnan ered, hogy a víz száz méteres mélységbe alázúduló hangját háromszáz méteres párafüggöny egészíti ki. A Viktória-vízesés 1708 méter széles vízzuhataga a legszélesebb a világon.

6. Gullfoss-vízesés

Ismét egy izlandi zuhatag: a víz itt egy mély hasadékba zúdul, egészen úgy fest, mintha eltűnne a Föld közepe felé, elnyelné a föld.

7. Yosemite-vízesés

A Kaliforniában található vízesés festői környezetével élménydús kirándulást ígér!

8. Seljalandsfoss-vízesés

Ez az izlandi vízesés arról híres, hogy a turisták mögé sétálhatnak, egészen lenyűgöző látvány tárul eléjük a különös szögből.

9. Plitvicei-tavak

A magyar turistáknak nem ismeretlen a Plitvicei-tórendszer: a páratlan szépségű vízi világ, ahol a lépcsőzetesen elhelyezkedő 18 tavat összesen 92 vízesés köti össze.

10. Sutherland –vízesés

Új-Zéland egyik természeti látványossága a nonstop vízellátást egy hó által táplált tóból nyeri. Nevét egy talajkutatóról, bizonyos Donald Sutherland-ről kapta, az első európai emberről, aki 1880-ban megpillantotta a zuhatagot.

Forrás: www.housebeautiful.com