Induljunk egészségesebben az ősznek!

Ha szeretnél javítani az egészségi állapotodon, netán leadnál pár kilót, az első dolog, amire figyelmet kell fordítanod, az anyagcseréd. Ettől függ, hogy a szervezeted miként lesz ellátva tápanyagokkal és energiával. Az anyagcserezavarok általában hízással járnak.

Az alábbi lépésekkel te is segíthetsz felpörgetni az anyagcserédet:

1. Időzítsd az étkezéseket!

A testünk okos. Ha minden nap ugyanabban az időben kap enni, akkor minden nap ugyanabban az időben fogja várni, addig pedig feléli amit kapott, hiszen tudja, mikor számíthat utánpótlásra. Ha viszont össze-vissza, rendszertelenül étkezünk, akkor a szervezetünk raktározni kezdi az energiát, ahelyett hogy felhasználná.

Tippek a gyors anyagcseréért

2. Inni, inni, inni

Az elegendő folyadékbevitel alapvető a jó anyagcsere-működéshez. Ha a tested nem jut elég folyadékhoz, kevesebb kalóriát fog elégetni. A májad is azon fog ügyködni, hogy a vízellátást helyreállítsa, és kevesebb figyelem jut a zsírégetésre. Ezért kell többet inni! Ha nem szereted a vizet, igyál teát. A zöld tea például kiváló választás a hidratáláshoz.

Tippek a gyors anyagcseréért

3. A tejtermékek a barátaid

A tejtermékek olyan tápanyagokban gazdagok, amelyek a zsírok égetéséhez és az izmok építéséhez szükségesek. Például a kálcium fontos szerepet játszik az anyagcserében. Minél több kálciumot tartalmaznak a zsírsejtek, annál több zsír fog égni.

Tippek a gyors anyagcseréért

4. Dolgoztassuk is meg a testünket!

Bármilyen testmozgás, akár futás, akár séta, tánc, torna, hozzájárul a gyorsabb anyagcseréhez. Az erősítő gyakorlatok a legjobbak, mert az izomszövet gyorsabb növekedését segítik elő. Az izmok energiát igényelnek, amikor pihenünk. Ezért a legjobb módszer az anyagcsere felpörgetéséhez a rendszeres testmozgás!

Tippek a gyors anyagcseréért

5. Ébredj korán!

A napfénynek is hatása van az anyagcserénkre. A reggeli napfény segít a testünknek szabályozni azokat a biológiai folyamatokat, amelyek a napszakok változásától függenek, és ugyanakkor létfontosságúak az energiafogyasztás szempontjából is.

Tippek a gyors anyagcseréért

6. Ne száműzd teljesen a szénhidrátokat!

Ne ess abba a hibába, hogy olyan fogyókúrába kezdesz, amelyik teljesen kiiktatja a szénhidrátokat az étrendből. Annak érdekében, hogy a szerotonin megfelelően szintetizálódjon, elegendő mennyiségű szénhidrátra is szükségünk van. A szénhidrátok hiánya káros lehet az agyműködésre is.

Tippek a gyors anyagcseréért

7. Csak semmi nasi!

Ha a csipszek, édességek, nasik nagy rajongója vagy, akkor nem árt tudni, hogy a gyakori falatozgatás lassítja az anyagcserét. Az az energia, amit az étkezésekből nyerünk, általában 3-4 órára elegendő. Ezt követően a szervezetünk elkezd zsírt égetni, hogy energiához jusson. Ha viszont folyamatosan tömjük, akkor nem jut el a zsírégetésig.

Tippek a gyors anyagcseréért

8. Használj jódozott sót!

A jódhiány negatív hatással van a pajzsmirigy-működésre, így az anyagcserére is, ezért érdemes jódozott sót választani a sima só helyett.

Tippek a gyors anyagcseréért

9. Étkezz természetesen!

Lehetőleg fogyasszunk minél több bio vagy ismert termelőtől vett élelmiszert. Az iparból, mezőgazdaságból kikerülő termékek többsége tele van adalékokkal, az állatokat antibiotikumokkal és hormonokkal tömik, a növények műtrágyák és növényvédőszerek tömege mellett nőnek ilyenre. Igyekezzünk őstermelőktől, háztól, piacról, vagy bio-közösségi kertekből vásárolni.

Tippek a gyors anyagcseréért

10. Tartsd magasan a vasszintedet!

A vashiányos állapot ahhoz vezet, hogy az izmok nem jutnak elegendő oxigénhez, ami aláássa a szervezet egészséges működését. Juttassunk elég vasat a szervezetbe húsokkal, halakkal, és almával.

Tippek a gyors anyagcseréért

11. Ne stresszelj!

Ha nem bírunk megbirkózni a stresszel, az legtöbbször anyagcsere problémához vezet. Ha feszültek vagyunk, a pajzsmirigyünk lelassítja az anyagcserénket, aminek hatására persze hízni kezdünk.

Tippek a gyors anyagcseréért

Képek: https://brightside.me