Ki ne öntsd a befőttesüveg alján lötyögő maradékot!
Bármelyik savanyúról is legyen szó, amikor megdézsmáltuk az üveg tartalmát, az alján maradó levet rendszerint a mosogatóba öntjük. Ha eddig te is így cselekedtél, mostantól változtass a rossz szokáson, a megmaradó lé ugyanis számos dologra használható. Az összetevője zömmel ecet, aminek áldásos hatását már ismerjük, de eddig keveset gondoltunk rá, hogy a savanyúság levét is hasonlóképpen hasznosítsuk.
Lássuk, mi mindenre használható ez a mellőzött folyadék!
1. Torokfájás enyhítésére
Egyesek szerint enyhíti a torokfájást. Egyszerűen gargalizáljunk vele, mintha toroköblögető folyadék lenne.
2. Edzés utáni folyadékpótlásra
Állítólag vannak maratonfutók, akik savanyúságlevet isznak, hogy elkerüljék az izomgörcsöket. A profi atléták is ecetes leveket ittak korábban, amikor még nem léteztek korszerűbb termékek.
3. Gyógyhatású a menstruációs görcsök esetén
Egy tanulmány kimutatta, hogy a savanyúság leve gyorsan oldotta az edzés utáni görcsöket, innen eredhet, hogy egyesek esküsznek rá, hogy a menstruációs görcsök idején is segít.
4. Feldobja a Bloody Mary-t
Ha szeretnénk fokozni a koktél különlegességét, akkor egy evőkanálnyi savanyúságlevet még adhatunk a Bloody Mary-hez, az extra ízért.
5. Másnaposság esetére
Ha előző este egy kicsit felöntöttünk a garatra, állítólag a sós lé fogyasztása segít másnap úrrá lenni a gondokon, mivel helyreálltja az elektrolit háztartást (különösen a nátriumot pótolja vissza).
6. Enyhíti a gyomorégést
A gyomorégés enyhítését is a jó hatásaihoz írhatjuk; minden evés előtt ajánlatos egy pár kortyot inni belőle. Legyünk óvatosak, mert olyan ember is van, akinél az ecet éppen ellenkező hatást vált ki.
7. Salátaöntetként is megállja a helyét
Ha már egyszer ecetet öntünk a salátához, miért ne önthetnénk az ecetes savanyú levét is?
8. Ízletesebb barbecue-t készíthetünk vele
Állítólag egy evőkanálnyi savanyúságlé egy csésze barbecue szószhoz adva különleges ízzel gazdagítja a sütnivalót.
9. Finomabb sültkrumplit készíthetünk
Egy remek receptötlet: sütés előtt áztassuk egy éjszakára savanyúság levébe a krumplit.
10. Különleges párolt zöldségekhez
A savanyúságlében párolt zöldségek íze semmi máshoz nem hasonlítható!
11. Megöli a gyomokat
Az ecet a gyomoktól való megszabadulás jól bevált szere; egy kis maradék uborkalé az üveg alján ugyanezt a hatást éri el.
12. Tisztítja a réztárgyakat
A réztárgyakat, pl. evőeszközöket, kilincseket csillogóvá varázsolja egy kis savanyúságlé!