Járj túl a vérszívók eszén!

Viszkető csípések, csapkodós esték, idegesítő zümmögés, álmatlan éjszakák: a szúnyogokról sajnos csak rosszat tudunk mondani. Szerencsére tippjeink bőven akadnak, hogy miként minimalizálhatjuk a vérszívást. Idén vess be mindet az apró kellemetlenkedők ellen!

1. Kezeld a felszerelésedet is!

Kirándulás, horgászás: nem elég magadat befújni szúnyogriasztóval, de a ruhákat, egyéb cuccokat is kezeld!

2. Viselj előre kezelt ruházatot!

A permetrinnel előre kezelt ruhák is sokat segítenek. Jó választás lehet kempingezésnél, nyári táboroknál, erdőben vagy víz mellett töltött vakációnál.

3. Először a naptejet kend magadra!

Ha olyan helyre mész, ahol a nap is süt, és a szúnyogok is támadnak, akkor először a naptejjel kend be magad, majd kb. 20 perc múlva jöhet rá a szúnyogirtó, ellenkező esetben az utóbbi csökkentheti a naptej hatását.

4. A nadrágszárat tűrd a zoknidba!

Lehet, hogy nem te leszel a legdivatosabb a zokniba tűrt nadrággal, de nem árt megfogadnod a tanácsot, a vérszívók ugyanis minden szabadon hagyott felületet megtalálnak. Hasonló okok miatt, a hosszú ujjú pulóver viselése is ajánlott!

5. Szabadulj meg az állóvíztől a kertben!

A víz még mindig a szúnyogok bölcsője. Rendszeresen tisztítsd meg az ereszcsatornát, ahol a feltorlódott levelek miatt összegyűlhet a víz, és cseréld gyakran a madarak itatóvizét is.  Az esővíz gyűjtésére szolgáló tartályokat, hordókat pedig fedd le.

6. Tarts szemlét a szomszédban!

Sajnos bármennyire is igyekszel, ha a szomszéd telke elhanyagolt szúnyogparadicsom, például áll a víz a különböző tartályokban. Ajánlatos beszélni a szomszéddal, ha nem megy, akkor a hatóságok segítségét kérni.

7. Ügyelj a lyukakra a szúnyoghálón!

Időnként nézd át a szúnyoghálókat és cseréld, ha szükséges!

8. Hajnalban és alkonyatkor maradj inkább a házban

A vérszívók napfelkelte után és napnyugta előtt a legaktívabbak, ezt az időszakot próbáld beltéren kihúzni!

9. Tarts rendet a kertedben!

A szépen karbantartott, metszett bokrok és fák, gazmentes területek biztosítják a levegő szabad járást is a telken, így nem tudnak ide beszorulni a szúnyogok.

10. Kérj profi segítséget

Ha olyan területen élsz, ahol nagyon eldurvul a szúnyogprobléma (pl. vízparti települések), akkor az önkormányzathoz kell fordulni professzionális segítséget kérve.

11. Válassz szúnyogűző növényeket!

Bazsalikom, levendula, macskamenta, rozmaring, muskátli: ezeket a növényeket ki nem állhatják a szúnyogok, de hatásos lehet a citrom is, amit a bőrünkre kell permetezni.

12. Használj elektromos szúnyogirtót!

Különösen este hasznos, ha a teraszon üldögélve elektromos szúnyogirtót használunk, jóval kevesebbet kell majd csapkodnunk magunkat.

13. Hasznos baktériumok bevetése

Léteznek olyan kis fánkformájú, hasznos baktériumot tartalmazó korongok, amelyek megölik a szúnyoglárvákat.  Esővízgyűjtők, tavacskák, madáritatók mellé ajánlatos elhelyezni belőlük. A baktérium az emberekre veszélytelen, hasonlóképpen a növényekre, más állatokra is.

14. Ventillátor kültérre is

Általános szabály, hogy minél jobban jár a levegő, annál nehezebb a szúnyogok dolga. Ezért ajánlatos ventillátorokat helyezni a teraszra, ha kinn ebédelünk, vagy összejövetel van, lehetőleg a föld közelébe, a testünk alsó felének tájékára.

15. Ne bízd magad csodaszerekre!

Bizonyára hallottad már, hogy a fokhagyma, a vanília, az almaecet hasznos lehet a szúnyogok elleni védekezésben, de azért csak óvatosan! Ezek a házi praktikák messze nem olyan bombabiztosak.

16. Kötöttben a kertben!

Kerüld a kertben azon vékony anyagú ruhák viselését, amelyeken a szúnyogok könnyen keresztülcsípnek. Ajánlható helyettük a kötött (sűrű szemekkel) ruha, sűrű szövésű anyagból készült ruházat.

Forrás: CountryLiving