A kék áfonya gyümölcs maga kis méretű, de a tápértéke egyedülállóan magas.

Az áfonya amellett, hogy finom és sokféleképp fogyasztható, számtalan módon fejti ki jótékony hatását szervezetünkre. Az alábbiakban összegyűjtöttünk ezek közül néhányat.

Erősíti az immunrendszert

Minden pozitív hatás kiindulópontja, hogy az áfonya antioxidáns tartalma kiemelkedő. A kék áfonya gyümölcsében és levelében található antocianidin nevű antioxidáns, amely képes segíteni abban, hogy hatékonyan védekezzünk a vírusok ellen, segítve immunrendszerünket. Ősszel, amikor az áfonya bokor levelei vöröses színben pompáznak, ekkor van lehetőség a levelekből elkészíteni az áfonya tea alapanyagát, melynek szintén kiemelkedő az antioxidáns tartalma.

Jótékonyan hat az emésztésre

Az indiánok fedezték fel, hogy az áfonya kedvezően hat a bélrendszer működésére és az emésztésünkre.

Serkenti az agyműködést

A legújabb kutatások az áfonya szellemi tevékenységükre gyakorolt hatását vizsgálják. Ezekben a vizsgálatban részt vevő alanyoknak naponta 15 dkg körüli mennyiséget adtak ivólé formájában. 3 hónap után jelentős javulás mutatkozott mind az idősebb, mind pedig a fiatalabb résztvevők kognitív képességeiben, beleértve a memória javulását is.

Segít optimalizálni a vércukorszintet

Fontos még szót ejteni a cukorbetegség és az áfonya kapcsolatáról. A 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél egyéb bogyós gyümölcsök fogyasztásával együtt bizonyították be kutatók, hogy az ingadozó vércukorszintet is lehetőség van optimalizálni vele. Segítséget nyújthat a diabétesz szövődményeinek enyhítésében is, a szív, az erek és a szemek egészségesen tartásában is.

Javul tőle a látás

Angliában a háború idején fedezték fel, hogy a pilóták éjszakai bevetéseken nagy mennyiségben fogyasztották az áfonyát, mivel a retinasejtek gyors regenerálódását segíti. A szem fényérzékenységét is kedvezően befolyásolja, ezáltal könnyebben alkalmazkodhatunk a sok fényhez vagy épp a sötétséghez. Pozitívan hat a szem állapotára hályog és makula-degeneráció esetében is.

Cikkünk megírásához az afonyaporta.hu weboldalról gyűjtöttünk anyagot, ahol még eladó áfonyatövekre is bukkantunk!