Fura, de karakteres.

Indiai, egzotikus ételek gyakori kísérője a gyömbér, de sokan szeretik teába, csirkehúshoz vagy édességekbe is tenni. Ha eddig bizalmatlanul nézegetted a girbegurba gyökeret a zöldségesnél, akkor elmondjuk, hogy miként fogj hozzá a felhasználásához!

1. A gyömbért nem kell meghámozni, a héja ugyanis ehető és ízletes. Azonban ha nem vágjuk elég finomra, bizonyos ételeknél hátrány lehet, hogy nem megfelelő állagot ad.

2. Amennyiben mégis meghámoznád, érdemes zöldséghámozóval eltávolítanod a héj nagyját, majd kanállal kaparhatod le a többi részt, amely megbújik a dudorokban és mélyedésekben. Éles késsel is próbálkozhatunk.

3. Mindig keresztbe szeleteld. A gyömbér rostokkal van tele, ezek a szálak zavaróak lehetnek, ezért fontos, hogy vékony szeleteket vágjunk.  Van, aki azt tanácsolja, hogy előtte vágjuk le a hepéket és hupákat, hogy könnyebben menjen a szeletelés. Ezután apríthatjuk, őrölhetjük a szeleteket.

4. Készíts gyömbér pürét. Ha gyakran használod ezt a fűszert, érdemes előre dolgoznod. Tedd a vékonyra szeletelt, hámozatlan gyömbért a mixerbe, adj hozzá annyi vizet, hogy pürésíthető egyen, és keverd, amíg megfelelő állagú nem lesz. Akár azonnal felhasználhatod, vagy fagyaszthatod is.

5. Reszeld le a friss gyömbért meghámozva vagy héjastul. Gyorsan elkészíthetjük az ételbe való gyömbért egy reszelő segítségével!

6. Le is fagyaszthatod. A gyömbér nagyszerűen és gyorsan fagyasztható akár egészben, akár pürésítve. Püréformában tegyük hűtőtasakba, nyomjuk ki a zacskóból a levegőt, és ha szükségünk van gyömbérre, csak törjünk egy darabot belőle. Vannak, akik azt tanácsolják, hogy sütőpapírra tegyünk pöttyöket a püréből, és ezeket fagyasszuk le, majd tegyük át egy tartóba vagy jégkockatartóba.

7. Tárold a hűtőben. Néhány hétig akár a hűtőben is eltartható a gyömbér. Zárt tartóban tegyük be, és ha vágtunk már belőle, akkor a felületet szárítsuk meg előbb, hogy ne rohadjon.

Forrás: www.treehugger.com