Fogyasszuk köretként is!

Egy kanadai kutatócsoport (Guelph-i Egyetem) 24, semmilyen ismert egészségügyi problémával nem küzdő felnőtt bevonásával végzett vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy mi történik, ha az ember krumpli vagy rizsköret helyett lencsét eszik. A lencse, mint fehérjében gazdaghüvelyes, nagyon jó eredményeket „produkált”.

Az egészséges felnőttek jelentősen csökkenthetik a vércukorszintjüket, ha a krumplihoz és a rizshez hasonló, keményítőben gazdag élelmiszereket lencsével helyettesítik az étrendjükben.

A kutatók először megmérték a résztvevők vércukorszintjét, majd pedig négy csoportra osztották őket. Az első csapatnak pusztán fehér rizst, a másodiknak fele-fele arányban nagy szemű zöld lencsét és fehér rizst, a harmadiknak fele-fele arányban kis szemű zöld lencsét és fehér rizst, a negyediknek pedig fele-fele arányban vöröslencsét és fehér rizst szolgáltak fel. Az étkezés után két órával ismét megmérték a vizsgálati alanyok vércukorszintjét. A vizsgálatokat a rizs helyett burgonyával is elvégezték.

Azoknál az embereknél, akiknek menüjében a rizs mellett bármilyen lencse szerepelt, a vércukorszint 20 százalékkal esett.

Még drasztikusabb volt a hatás azoknál, akik fél adag krumpli mellett bármilyen lencsét ettek, itt a vércukorszint 35 százalékot zuhant.

Mind ennek az az oka, hogy a lencse lelassítja az emésztést, és így a cukor is lassabban „hatol be” a véráramba.

Forrás: elelmiszer.hu és www.healthcentral.com