Gondolkodtatok már azon, hogy nézhettek ki a világ leghíresebb építményei fénykorukban? Vagy hogy milyenek lehetnének? Mutatunk néhány példát!

1. Gizai piramisok, Egyiptom

Az egyiptomi nagy piramisokat eredetileg csiszolt, fehér mészkő borította. Ez az impozáns látvány mellett a fáraók isteni nagyságát szimbolizálta, egyes vélekedések szerint pedig óriási napelemekként is funkcionáltak. Annak idején láthatóak lehettek akár Izrael hegyeiről, és ha meglett volna a technológia, bizonyára az űrből is megfigyelhettük volna őket. A külső borítást a kutatók szerint egy 1301-ben bekövetkezett földrengés pusztította el, a törmeléket pedig valószínűleg Kairó újjáépítéséhez használták fel, miután az arabok feldúlták a várost a 12. században.

gizai-piramisokFotó: DEPOSITPHOTOS

2. La Sagrada Familia, Spanyolország

Az óriási templom építése még 1882-ben kezdődött. A 19. század  végén rendelkezésre álló technológia hiányosságai miatt a tervező Antoni Gaudí úgy számította, hogy az építkezés akár 3-4 évszázadot is igénybe vehet. Nem tévedett, a monumentális épületegyüttes még mindig nem készült el, azonban a technológiai fejlődésnek köszönhetően úgy tűnik, 2026-ra sikerül befejezni.

sagrada-familiaFotó: DEPOSITPHOTOS

3. Colosseum, Olaszország

A híres Colosseum a Kr. u. 1. században épült, és csaknem 2000 évvel utána – többé-kevésbé – még mindig áll. Egy 14. század közepén bekövetkezett földrengés romba döntötte a déli oldalt, ettől kezdve az épületet főleg afféle “kőbányának” tekintették: innen hordták a köveket az új épületekhez. Ettől függetlenül a Colosseum az ókori világ lenyűgöző emléke.

colosseumFotó: DEPOSITPHOTOS

4. India Tower, India

A Mumbaiba tervezett óriási felhőkarcoló a dubaji Burj Khalifa után a világ második legmagasabb épülete lett volna, azonban az építkezést 2011-ben leállították. Pedig még Georgio Armani is dolgozott a belső terveken, nahát.

india-towerFotó: Wikipedia Gizmondo

5. Parthenon, Görögország

Az Athéné istennő tiszteletére épített görög Parthenon az egyik legismertebb épület, amelyet az ókori világ ránk hagyott. Rendkívül sokszínű történelemmel rendelkezik: kegyetlen zsarnokok megtorlásait, katonai támadásokat, tűzvészeket kellett elszenvednie, miközben egy ideig keresztény templomként, majd mecsetként is működött. Mára az állaga sajnos erősen leromlott, de csaknem 2000 év után ezen annyira nem kell csodálkozni.

parthenonFotó: DEPOSITPHOTOS

6. Burj al Alam, Egyesült Arab Emirátusok

A szuper-felhőkarcoló a tervek szerint 510 méter magas lett volna, és úgy nézett volna ki, mint egy gyönyörű kristályvirág. A múlt idő nem véletlen: az épületet már 2009-ben be kellett volna fejezni, azonban a globális pénzügyi válság elsodorta az építtetőt. A félkész épület azóta az Emirátusok számtalan félbehagyott építkezéseinek sorát gazdagítja.

burj-al-alamFotó: Wikipedia Gizmondo

7. Unity Tower, Lengyelország

A lengyel Unity Tower-t (az “Egység Tornyát”) a lengyel mérnöki kamara krakkói irodájának szánták. Az építkezés 1975-ben kezdődött, de gazdasági nehézségek miatt 6 évvel később leállították. A torony – amely Krakkó legmagasabb épülete – azóta is félkész állapotban várja sorsának jobbra fordulását. Erre van némi remény, a legújabb tervek szerint luxuslakásokat alakítanának ki benne.

unity-towerFotó: english eurobuildcee

+1. A rózsadombi “szellemhotel”

Sajnos kicsiny hazánk is “büszkélkedhet” hasonló befejezetlen épületekkel. Ezek közül az egyik legismertebb a Budapest II. kerületében, a Rózsadombon található egykori SZOT-üdülő, amely betoncsontvázként csúfítja el a Margit-híd feletti hegyoldalt. Az üdülőt a 90-es évek elején zárták be, részben elbontották, majd a 2000-es évek elején újra elkezdték felépíteni, de sosem fejezték be. A történetét végigkísérő botrányos tulajdonosváltások, pereskedések után nemrég röppent fel a hír, hogy az épületet az ismert vállalkozó, Wáberer György venné meg.

jobb-sorsa-erdemes-epitmeny-8Forrás: Index.hu