Sósivatag, vérzuhatag.

A természet lenyűgöző, a természet alkotta képződmények minden képzeletet felülmúlnak.  Az alábbi csodákról még azt is nehezen hisszük el, hogy nem a digitális technika szülöttei, pedig valóban léteznek!

1. Vérzuhatag,  Antarktisz

A különleges vízfolyás, véres vízesés elképesztő látványt nyújt a havas háttérben. Ma már tudjuk, hogy oxidált vas festi vörösre a vizet, a víz pedig valószínűleg egy ötmillió éves sósvizű tóból származik.

2. Szivárványtörzsű eukaliptuszfák, Kailua, Hawaii

A szivárvány eukaliptusz egy magas, látványos fa. A különleges, több színű kérge kiváló faji bélyeg. A kéreg külső része ugyanis hámlik, a darabok eltérő időben válnak le a törzsről, így láthatóvá válik a belső zöld rész, az kéreg érése során pedig az érettségi állapottól függően kékes, narancsos, lilás részek jönnek létre.

3. Hullám, Arizona, USA

A Hullám egy rendkívül látványos homokkő formáció, igen híres és kedvelt a fotósok és a kirándulók körében.

4. Vaadhoo csillogó partjai, Maldív szigetek

Mint apró csillagocskák, úgy világítanak a pontocskák az óceán partján. Milliónyi fitoplanktont sodor partra a tenger Maldív-szigetek partjainál, amelyek foszforeszkáló kék fénye lenyűgöző fényszőnyeget alkot a víz felszínén.  Az élőlények bizonyos időszakokban, nagyobb hullámzást követően sodródnak partra és kéken világítanak a homokban.

5. Sósivatag, Bolívia

A Salar de Uyuni  sósivatag a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő sósivataga. Különleges látvány, ahogyan a hófehér sómezők felszínén a megkettőződött égbolt képe tárul elénk. A föld legnagyobb tükreként emlegetett sósivatag a világ egyik legkülönlegesebb természeti jelensége. A talajt sóréteg fedi, ami általában száraz, de esős időszakban néhány centis víz boríthatja, ez adja a lenyűgöző látványt.

6. Cenote, természetes kútszerű karsztképződmény, Mexikó

A cenote a mészköves felszín beszakadásával keletkezik, átmérője és mélysége is néhány métertől akár száz méteres nagyságrendig terjedhet, alján rendszerint álló- vagy némely esetben folyóvíz található. A Yucatán-félszigeten 7000 és 8000 közé tehető a cenoték száma.

7. Szellemfák, Pakisztán

A szemet vonzó (bár nem túl örömteli) jelenség valójában a pakisztáni áradások nem várt kísérője. Az árvizek hatására ugyanis pókok milliói másztak fel a fákra, hogy túléljék az özönvizet, és szorgalmasan teleszőtték a növényeket selymes hálóikkal. Az árvíz mértéke és hossza olyan nagy volt, hogy a fák többsége „úgy maradt”, pókhálókkal teljesen befedve.

8. Kaindy-tó, Kazahsztán

Mint egy elsüllyedt erdő: kiszáradt törzsű fák emelkednek ki a vízből. Az 1911-es kebini földrengés során, egy hatalmas mészkőföldcsuszamlás eredményeként keletkezett ez a meseszép tó.

Forrás és képek: www.wonderslist.com