Te is elköveted ezeket a hibákat?

Talán már nincs is olyan ember, aki ne igyekezne egy kicsit egészségesebben étkezni: alacsonyabb zsírtartalom, kevesebb cukor, több zöldség és gyümölcs. Sajnos azonban nem elég a szándék, manapság rendkívül alaposan meg kell nézni az összetevőket is, hogy ne lőjünk mellé. A szép és egészségesnek tűnő csomagolás és dizájn könnyen csapdába csalhat. Nincs annál szörnyűbb, mint amikor azt hisszük, hogy egészségeset ettünk majd kiderül, hogy szemetet.

Nézzünk néhány tipikus hibát!

1. Azt hiszed, hogy teljes kiőrlésű gabona van benne, de nem ellenőrzöd

A teljes kiőrlésű gabonatartalom elég trükkösen szabályozott. Ha például azt olvassuk, hogy „teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz”, akkor könnyen lehet, hogy 1%-ról beszélünk, a többi pedig a tápanyagtól megfosztott, finomított gabona.

2. Alacsony zsírtartalmú változatot kutasz, amiben ki tudja, mi van

Sokan esnek abba a hibába, hogy a normál és az alacsony zsírtartalmú termékek közül gondolkodás nélkül az utóbbit választják. Egészségesebbnek hangzik, de lehet, hogy a zsírt hozzáadott cukorral, mesterséges összetevőkkel helyettesítik! Akkor most melyik is az egészségesebb?

3. Nem vagy körültekintő a növényi tejekkel

A tejet kiváltó, nem állati eredetű „tejek” pl. szójatej, zabtej, mandulatej nagyszerű választást kínálnak. Azonban számos termék hozzáadott cukorral, olajjal, seregnyi stabilizátorral, emulgeálószerekkel éri el a tejszerű textúrát.

4. Csak tojásfehérjét fogyasztasz

A kalóriáktól és koleszterintől való félelem miatt sokan nem eszik meg a tojás sárgáját, ami nem jó. Nem csak pazarolunk, hiszen a felét nem használjuk fel, de megfosztjuk a testünket értékes tápanyagoktól is. Ez a rész ugyanis tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, egyéb tápanyagokkal, így például luteinnel, amely a szem egészségében játszik szerepet. A koleszterinnel kapcsolatban pedig már rég megdőltek azok a hiedelmek, hogy a tojás fogyasztása emeli meg a koleszterinszintünket.

5. Silány joghurtot eszel a minőségi helyett

A minőségi joghurt tele van fehérjével, probiotikumokkal és nem tartalmaz sok hozzáadott cukrot, mesterséges összetevőket. A silány termék viszont nagyon dizájnos csomagolásban is lehet, ugyanakkor rengeteg plusz cukrot és lehetetlen színű adalékot, ízanyagot tartalmaz. Sőt akad, amelyik még az élőflóra kultúrát is kispórolja!

6. Vegaként táplálkozol, és rengeteg feldolgozott ételt fogyasztasz

Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy kisöprik az állati termékeket, ugyanakkor állati termékekre hasonlító növényiekkel próbálják helyettesíteni azokat. Ezek viszont többnyire értéktelen ételek. A vega virsli és hasonlók valójában sok, oda nem való anyagot tartalmaznak annak érdekében, hogy hasonlítsanak az eredetire.

7. Meggyőzöd magadat, hogy a saláta a legjobb választás

Pusztán azért, mert valamit salátának hívnak, és valahol lapul benne némi zöld is, még nem biztos, hogy az a legjobb választás is egyben.  Léteznek olyan saláták, amelyek több kalóriát tartalmaznak, mint egy főétel, tehát nem kell mereven ragaszkodni ahhoz a képhez, ami a fejünkben él!

8. Rengeteg gyümölcslevet iszol

A frissen préselt gyümölcslevek mindig trendik. Azonban bármennyire is ízletes és üdítő egy ilyen gyümölcslé, nem helyettesíti azt, ha friss zöldséget és gyümölcsöt eszünk. A préselés és szűrés során ugyanis elvesznek a gyümölcs bizonyos étékes alkotói, például rostanyagok.

Forrás: www.treehugger.com