Változatok Isten házára.

A hatalmas katedrálisoktól kezdve az aprócska, dombok között megbúvó faépítményig, egy templom sokféleképpen tudja lenyűgözni a látogatót. Van, amelyik festői környezetével, más lenyűgöző építészetével őrződik meg az emlékezetünkben. Az alábbi templomokat biztosan nem fogjuk egykönnyen elfelejteni!

1. Szent Péter bazilika, Róma, Vatikán

Aligha kell bárkinek bemutatni a vatikáni bazilikát, amely 20 000 fős befogadóképességével a világ legnagyobb keresztény temploma. Lenyűgöző méretek, a világ legnagyobb művészeinek keze nyoma, lélegzetelállító összkép.

Fotó: Tomasz Wozniak/Shutterstock

2. Las Lajas Sanctuary, Narino, Kolumbia

A gótikus templom elképesztő környezetben fekszik. A folyó kanyonjára, a sziklára épült templomot a látogatók a víz felett átívelő hídon át tudják megközelíteni. Nem csoda, hogy a zarándokok mellett tömegek keresik fel pusztán a festői látványért is.

Fotó: Diego Delso/flickr

3. Grundtvig temploma, Koppenhága

Grundtvig, a híres dán költő, filozófus és pap emlékére emelt gótikus katedrális 6 millió kézzel készült sárga téglából épült.

Fotó: Jamie Hamilton/flickr

4. Kölni dóm, Németország

A világhírű katedrális részletekben épült, az építkezés többször a pénz vagy az érdeklődés hiánya miatt állt, így véglegesen csak 6 évszázaddal a kezdetek (1248) után fejezték be. A látogatók 533 kőlépcsőt megmászva juthatnak fel a tetejére, ahonnan páratlan panoráma nyílik.

Fotó: Robert Wirrmann/flickr

5. Borgundi fatemplom, Norvégia

Egyike Norvégia legjellegzetesebb és legszebben fennmaradt templomainak. A középkori fatemplom szerkezete sarokoszlopokból (dongák), fakeretekből és falemezekből áll. Ilyen templomokat ma már szinte kizárólag Norvégiából ismerünk, gyönyörű példa ez az 1180-ból származó kis épület.

Fotó: (rinse)/flickr

6. Gergeti Szentháromság templom, Grúzia

A Kazbegi hegy alatt, 2100 méter magasan fekvő templomhoz a legközelebbi városból 3 órás autóút vezet, így az apró kupolás templomot csak a legelszántabbak látogatják.

Fotó: Roberto Strauss/flickr

7. Hallgrímskirkja, Reykjavík, Izland

Izland legnagyobb temploma és egyik legmagasabb épületének tornya szinte az egész városból látható. A hegyekkel és gleccserekkel szabdalt tájra emlékeztetően masszív, kikezdhetetlennek tűnő épület építése 1986-ban fejeződött be.

Fotó: Roberto La Rosa/Shutterstock

8. Átváltozás temploma, Kizhi-sziget, Oroszország

Az Onyega tavon található sziget zárt, kerítéssel körbevett területén találjuk ezt a különleges templomot. Egymásba illeszkedő fákból épült, egyetlen szög nélkül. A helyiek valóságos csodának tartják az épületet, melyet Nyesztor mester állítólag egyetlen fejsze segítségével húzott fel.

Fotó: Alexxx Maley/flickr

9. Szent kereszt kápolna, Sedona, Arizona, USA

A különleges templomot látszólag a vörös sziklahegybe vájták. Az egészen különleges építmény az istenfélő szobrász, Marguerite Brunswig Staude alkotása és ajándéka.

Fotó: cntraveler.com