Az élet jelei.

Gondolkodtál már valaha azon, hogy milyen idős lehet a víz a Földön? Valószínűleg még nem. A víz örökös körforgásban van párolog, elfolyik, lecsapódik. A globális mennyisége azonban általában nagyjából ugyanannyi marad.

Akad viszont kivétel: néhány víz rezervoár formájában kikerül és megőrződik. A Torontói Egyetem kutatói olyan ősi vízpocsolyákat fedeztek fel kanadai bányákban, amelyek több mind 1 milliárd évesek lehetnek.

A kanadai kutatók közel 3 km-rel a felszín alatt bukkantak a vízre, amely a vizsgálatok szerint akár 2 milliárd éves is lehet.

A tudósok a víz korát a benne oldott gázok (hélium, neon, argon, xenon) elemzésével határozták meg. A talajvíz lassan mozog, kioldja és felszívja a gázokat a környéken található sziklák repedéseiből. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez csak egy kis mennyiségű víz, ami a sziklák között csapdába esett, de ez nem így van, percenként több liter víz buzoghat, törhet így fel.

Az ősi vízben mikro élet is folyhatott, bizonyos jelek erre utalnak. Noha ma már nem mutatható ki élő baktérium, a víz képes lehet az élet fenntartására, mindez arra is következtetni enged, hogy a Marson vagy más bolygón is életet hordozhatnak a föld alatti vizek.

Forrás: mymodernmet.com, kiemelt kép: University of Toronto